Social 10 August 2007 01:42
Strazile multor orase romanesti se sufoca sub mormanele de resturi menajere. Amenzile nu ii mai sperie pe oamenii care arunca pe unde apuca pungi doldora de mizerie

Gunoi in centru, gunoi la periferie, dar mai ales gunoi langa pubela sau container. A devenit o obisnuinta pentru romani sa isi arunce resturile menajere pe unde apuca. Nu doar Capitala inoata printre mormanele de mizerie. Alba Iulia geme sub tonele de moloz, iar strazile Craiovei sunt, practic, sufocate de saci intregi de gunoi. Nici macar amenzile nu ii mai sperie pe oameni, care se uita intr-o parte si in alta, asigurandu-se ca nu i-a vazut nimeni, si lasa la intamplare punga cu resturi menajere.
La Galati a ajuns un fel de traditie aruncarea resturilor menajere la voia intamplarii. Pentru a trage un semnal de alarma, Agentia pentru Protectia Mediului Galati a lansat o campanie de „sensibilizare".

Pliante cu pozele celor care arunca mizeria

In parcuri, pe strazile principale si pe faleza Dunarii au fost amplasate o serie de panouri infatisand caricaturi cu mesaje explicite: „Fireste, nu-i prea elegant/Sa-ti spun ca esti un elefant/Desi la tine vad conteaza/Sacosa cum aterizeaza" (cu o scrofita pe fundal, lasand punga langa cos) ori „Suntem peste tot..." (un porcusor rozaliu, scaldandu-se in deseuri).

„Prin aceasta campanie atragem atentia asupra deseurilor care se arunca peste tot, care ne invadeaza, pur si simplu, iar cei care arunca se regasesc in panourile amplasate in oras. Vom realiza si pliante unde o sa afisam poze cu cei surprinsi aruncand hartia. Si nu cred ca o sa le placa prea mult", ne-a explicat Mihai Turcu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Galati.

In timp ce de ani buni Administratia Publica Locala se chinuieste sa amenajeze o groapa de gunoi ecologica pentru oras, craiovenii de la periferiile celui mai mare municipiu oltenesc isi duc viata printre mormane de gunoi, care zac zile intregi pe marginea drumului. „Arunca toti ce vor. Ieri, a venit unu cu o furgoneta, a oprit-o si a aruncat un ditamai frigideru'. Era stricat, ca l-am incercat. Mai strangem si noi fieru', ca-l ducem de mai scoatem si noi un ban, da' sa stii ca noi nu aruncam aci mizeria", se disculpa Dumitru Tudor.

Aproape fara exceptie, fiecare iesire secundara din oras a fost transformata in adevarate gropi de gunoi, in ciuda faptului ca inspectorii Primariei Craiova au dat amenzi usturatoare.

Alba Iulia, sub mormane de mizerie

Orasul Marii Uniri geme sub gunoaie. Printre blocuri, pe strazi, la marginea orasului sau in centru troneaza mizeria. Bulevardele mari si strazile din Alba Iulia, altadata incapatoare, au devenit stramte si greu accesibile din cauza mormanelor de gunoi. Reprezentantii Societatii Salprest, care ar trebui sa se ocupe de curatenia orasului, spun ca isi fac datoria si dau vina pe „locatarii indisciplinati care arunca resturile langa tomberoane". Care si acestea sunt mereu pline...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.