Social 10 August 2007 00:17
Energia electrica solara, eoliana sau hidro reprezinta o amenintare mult mai serioasa pentru Pamint si atmosfera decit energia atomica, sustine un specialist american in ecologie industriala.

„Sursele regenerabile nu sint 'verzi>>. Daca am ajunge in punctul in care energia globala ar fi obtinuta din vint, apa sau masa biologica, mediul ar fi grav amenintat“, sustine cercetatorul american Jesse H. Ausubel intr-un articol „eretic“ dedicat mijloacelor de producere ecologica a energiei. Si pentru ca respingerea „vedetelor“ energiei alternative nu era de ajuns, specialistul de la Universitatea Rockefeller din New York propune o varianta si mai scandaloasa. „Chiar daca va trebui sa se alieze cu industria metanului si cu productia de hidrogen, energia atomica este cea cu adevarat 'verde>>“, afirma Ausubel in studiul „Surse regenerabile si erezii nucleare“, aparut in „International Journal of Nuclear Governance and Ecology“.

Argumentul „ereticului“ om de stiinta american este urmatorul: daca ne-am apuca sa folosim doar energie regenerabila, am impinzi tot Pamintul cu lacuri de acumulare, panouri solare si turbine eoliene, sacrificind din spatiul dedicat agriculturii si punind in pericol speciile naturale. „Sursele regenerabile sint un fel de buticuri de combustibili. Sint atractive atunci cind dimensiunea lor este redusa, dar daca vom incepe sa producem energie regenerabila pe scara larga, urmarile vor fi teribile“, declara Ausubel, citat de revista „New Scientist“. Concluzia sa vine in urma analizei suprafetelor enorme de care ar fi nevoie pentru producerea mondiala de energie alternativa.

Eficienta diverselor resurse alternative este calculata in functie de metrii patrati necesari pentru obtinerea unui watt. Centralele hidroelectrice sint de departe cel mai putin profitabile: din fiecare metru patrat dintr-un lac de acumulare se obtin abia 0,012 W, spune Ausubel. El isi ilustreaza ideea cu ajutorul unui scenariu: „Imaginati-va ca am stringe pe toata suprafata provinciei Ontario, de 900.000 de kilometri patrati, toata apa provenita in acea zona din ploile dintr-un an. S-ar stringe 680.000 de miliarde de litri de apa. Daca apa ar fi trecuta printr-o centrala inalta de 60 de metri, s-ar obtine patru cincimi din energia atomica din Canada“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.