Variatiile de temperatura din ultimele zile si topirea zapezii au provocat inundatii in mai multe judete din tara, in special in cele din Ardeal. Doua persoane au murit inecate, zeci de drumuri au fost acoperite de ape, iar o serie de localitati au ramas izolate.

Cluj. Nesupravegheat de parinti, Kerekes T., un baiat in varsta de 7 ani din satul Valea Ungurasului, judetul Cluj, a cazut in apele paraului Valea Bandau de pe o punte pe care incerca sa o traverseze. Cadavrul copilului a fost gasit la peste un kilometru distanta de locul unde cazuse in apa. In aceeasi zi, Aurelia P., 65 de ani, din satul Filea de Sus, comuna Ciurila, a incercat sa traverseze paraul Filea peste o punte improvizata, dar s-a dezechilibrat si a cazut in apa. Femeia a fost purtata de apele involburate pe o distanta de 400 de metri, unde a fost gasita inecata. Apele au facut ravagii in judetul Cluj: peste 2.500 de hectare de teren arabil si mai mult de 160 de locuinte au fost afectate de inundatiile produse, cele mai mari pagube fiind inregistrate in localitatile situate pe cursul raului Somes, respectiv municipiul Dej.

Mures. Acesta este, de departe, cel mai afectat judet din tara, inundatiile producand pagube de aproape doua miliarde de lei. Au fost afectate 1.594 de hectare de teren, din care 232 de hectare terenuri, 22 de gospodarii si zeci de fantani. Satul Dataseni din comuna Cuci este complet izolat de ape de mai bine de doua zile. Au ramas izolate 162 de case si peste 400 de persoane, autoritatile judetene fiind nevoite sa asigure localnicilor hrana si apa minerala. Prefectul judetului Mures, Ciprian Minodor Dobre, a declarat ieri ca legatura in zona este asigurata cu doua barci si, eventual, cu tractorul intrucat apa atinge pana la 150 cm pe singurul drum de acces in Dataseni. In acelasi timp, Agentia de Protectia Mediului Mures a anuntat ca topirea zapezilor a contribuit si la poluarea raului Mures cu substante organice. Potrivit specialistilor, in zona Cipau analizele au indicat valori peste limitele maxime admise de lege la ionii de amoniu si ionii azotati si la substantele organice, sursele fiind Combinatul Chimic Azomures, canalizarea municipiului Targu Mures, afluentul rampei de deseuri menajere Targu Mures si canalizarea orasului Ungheni.

Bistrita-Nasaud. Douazeci de gospodarii si peste 100 de hectare de teren agricol au fost acoperite de apa in urma topirii zapezii si cateva drumuri comunale si judetene sunt blocate. Specialistii sustin ca inundatiile s-au produs deoarece canalele colectoare nu au putut capta toata cantitatea de apa provenita din topirea brusca a zapezii si din ploi, precum si din cauza debitelor ridicate al paraielor din zona.

Alba. Mai multe sate sunt izolate si aproximativ 400 de hectare au fost inundate in ultimele trei zile. Accesul spre satele Dealu Geoagiului, Iliesti si Marinesti este blocat in urma ruperii, in mai multe locuri, a platformei Drumului Comunal 100, Modolesti-Dealu Geoagiului, iar mai multe drumuri judetene sunt blocate.

Hunedoara. Directia de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara le-a recomandat locuitorilor din municipiul Hunedoara sa fiarba apa de la robinet inainte de a o consuma, inundatiile provocand cresterea turbiditatii in lacurile de acumulare de la Hobita si Cincis.

Harghita. Autoritatile au inceput ieri dezinfectarea cu clor a fantanilor din zonele judetului unde s-au produs inundatii. Localnicii sunt sfatuiti sa bea apa minerala si sa nu consume apa din fantani sau de la sursele aflate in apropierea caselor. Totodata, in comuna Sandominic vor fi dezinfectate 30 de fantani, la Remetea 15, la Carta 10, iar la Toplita trei, urmand ca toate sursele din zonele afectate de inundatii sa fie supuse acelorasi proceduri, dupa retragerea completa a apelor din gospodariile oamenilor.
Reprezentantii DSP Harghita au anuntat ca in perioada urmatoare va fi declansata preventiv o campanie de vaccinare pentru evitarea aparitiei unor cazuri de imbolnaviri.

Dunarea se umfla si mai tare

Debitul Dunarii a ajuns ieri la 9.500 mc/s, iar in perioada imediat urmatoare ar putea ajunge la 12.000 mc/s. Directorul general al Sucursalei Hidroelectrica din Drobeta-Turnu Severin, Teodor Pavelescu, a declarat ca la Portile de Fier I functioneaza la ora actuala patru hidroagregate la puterea maxima de 195 MW fiecare.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.