Social 9 August 2007 16:55
Cele mai performante universitati romanesti dintre cele 11 evaluate de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior sunt UniversitateaTehnica din Cluj si Universitatea de Stiinte Agricole Iasi, iar pe ultimul loc se afla Universitatea din Oradea, care risca sa fie inchisa. Potrivit reprezentantilor Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), universitatile carora institutia le-a acordat un grad ridicat de incredere sunt Universitatea Tehnica din Cluj, Universitatea de Stiinte Agricole Iasi, urmate de Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea Transilvania din Brasov, informeaza NewsIn.

In continuarea topului ARACIS se afla unitatile cu grad ridicat de incredere, dar unde exista, totusi, probleme si se impun actiuni de remediere a unor deficiente. Acestea sunt Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara, Universitatea Vasile Goldis din Arad, Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu si Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Cele mai mari probleme s-au inregistrat la Universitatea din Oradea, careia ARACIS i-a acordat un grad limitat de incredere. "La Oradea s-a cerut incetarea acreditarii, iar Ministerul Educatiei poate sa o inchida", a declarat ieri, presedintele ARACIS, Ioan Curtu. Universitatea urmeaza sa fie reevaluata peste un an, iar in cazul in care problemele nu vor fi rezolvate, ministerul poate decide retragerea acreditarii sau a autorizarii.

Printre altele, la aceasta universitate, profesorii evalueaza studentii dupa bunul plac, in ciuda faptului ca la nivelul institutiei exista un regulament unitar privind examinarea si notarea studentilor, care insa nu se aplica. De asemenea, profesorii universitatii nu sunt suficient de pregatiti, nici 10 la suta dintre studenti nu au locuri in camine, iar laboratoarele sunt slab dotate. Mai mult, studentii se plang ca modalitatea de calculare a taxei de scolarizare nu este corecta si ca taxa nu corespunde cheltuielilor reale, fiind mai mare.

Universitatea Petre Andrei din Iasi este si ea o institutie careia ARACIS i-a acordat un grad de incredere scazut. "La cei din Iasi nici nu s-a putut discuta cu managerii universitatii, fiecare acolo da vina pe altcineva", a declarat Ioan Curtu. Acesta a precizat ca universitatea nu este in reteaua de invatamant si nu se stie care este statutul juridic al acestei universitati. La aceasta universitate s-au semnatal "deficiente serioase si fundamentale ale capacitatii institutionale de a asigura si mentine calitatea programelor si a standardelor de acordare a diplomelor", potrivit raportului ARACIS.

Au trecut prin exigentele evaluatorilor Universitatea din Oradea, Universitatea “Constantin Brancusi” din Targu Jiu, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Iasi, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Transilvania Brasov, Universitatea de Medicina si Farmacie "V. Babes" din Timisoara, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad si Universitatea "Petre Andrei" din Iasi. Universitatile au fost astfel alese incat, prin evaluarea lor, sa fie acoperite cele mai multe domenii de specializare, in toate cele trei cicluri, anume licenta, master si doctorat.

De asemenea, institutiile de invatamant superior provin din medii geografice variate, din toate zonele tarii. ARACIS a inceput evaluarea universitatilor pilot in a doua jumatate a lunii mai, iar evaluarea celor zece universitati a ajutat la imbunatatirea standardelor si indicatorilor de performanta a ARACIS si la perfectionarea procedurilor de evaluare a universitatilor.

ARACIS este o institutie publica independenta, de interes national, cu personalitate juridica si cu buget propriu de venituri si cheltuieli. Misiunea ARACIS este de a efectua evaluarea externa a calitati educatiei oferite de institutiile de invatamant superior si de alte organizatii furnizoare de programe de studiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.