Social 8 August 2007 23:36
George Iacobescu a parasit Romania in urma cu 32 de ani. Astazi, el este directorul general al celui de-al doilea centru financiar al Londrei

Canary Wharf din Londra, al doilea centru financiar european, este proiectat, construit si condus de romanul George Iacobescu, un inginer care a plecat din lagarul comunist in urma cu 32 de ani. Povestea lui Iacobescu, pe care o puteti citi in exclusivitate in Romania libera, incepe intr-o modesta scoala din Tunari, in anii dictaturii lui Ceausescu, si ajunge pana in zilele noastre, in buricul financiar al Europei. Bucuresteanul, care a avut o evolutie profesionala impresionanta, este chiar directorul general al Canary Wharf, unde isi au sediul cele mai importante banci din lume, printre care Citigroup, Credit Suisse, Bank of America si altele.

Cu o suprafata construita de peste un milion de metri patrati, format din 34 de cladiri, printre care si cele mai inalte din Anglia, Canary Wharf este un oras intr-un oras. Zilnic, aici lucreaza aproape 100 de mii de oameni, iar alti 500 de mii vin in fiecare week-end sa-si petreaca timpul liber in mall-urile, teatrele sau cinematografele centrului.

Cele mai importante banci ale lumii, companii multinationale, organizatii transfrontaliere si publicatii de prestigiu au sediu la Canary Wharf, centru de afaceri proiectat, construit si condus de romanul George Iacobescu.

In acest complex imobiliar format din 34 de blocuri de diverse dimensiuni muncesc 100.000 de oameni, cam cat populatia oraselor Deva sau Targu Jiu.

Iacobescu a emigrat din Romania in urma cu 32 de ani, dupa ce un om de afaceri britanic a platit, in schimbul lui, cinci mii de dolari.

cu o suprafata de peste un milion de metri patrati construiti, Canary Wharf din Londra este un oras intr-un oras. Cele mai importante banci din lume - Citigroup, Credit Suisse, Hong-Kong Shangai Bank, Lehman Brothers, Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, unele institutii media precum Reuters sau Daily Mirror au sediul la Canary Wharf. Peste 500 de mii de oameni vin la fiecare sfarsit de saptamana sa-si petreaca aici timpul liber. Considerat al doilea centru financiar al Europei, valoarea lui este estimata la 16 miliarde de dolari. Putini stiu ca omul care a construit acest complex imobiliar de exceptie si care acum vegheaza la buna lui functionare este romanul George Iacobescu, directorul general al Canary Wharf. El ne-a povestit in exclusivitate cum a evoluat de la pozitia de inginer angrenat in economia socialista la statutul actual.

Romania libera: Ce amintiri aveti legate de Romania?

George Iacobescu: M-am nascut in Bucuresti in 1945. Mai pastrez legaturi de familie si am o multime de prieteni. Am urmat scoala primara in Tunari si liceul la Cantemir. Am ramas foarte legat de fostii mei colegi, pe care vin sa ii revad la fiecare cinci ani. Am urmat Facultatea de Constructii Civile, Agricole si Industriale, care a fost una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii mele. Din pacate, amintirile politice sunt mult mai putin placute si asta e motivul pentru care sunt aici si nu sunt acolo.

Vandut de comunisti pentru un pumn de dolari

De ce ati ales sa deveniti inginer?

Regimul comunist a avut o influenta importanta in alegerea carierei. Bunicul meu, care mi-a fost un far calauzitor, a fost avocat si ziarist la Adevarul. A trait in mizerie multi ani, pana cand unul dintre fostii sai studenti, ajuns ministru, i-a dat o pensie. Tatal meu a fost medic hematolog si unul dintre inventatorii trombinei. Inainte de a muri, la 56 de ani, din averea agonisita reusise sa isi cumpere o Dacie. Cand au realizat ca aceste doua meserii nu au viitor in comunism, au incercat sa ma indeparteze de ele. Teoria lor a fost ca in lume se va construi mereu si va fi nevoie de ingineri constructori.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.