Social 8 August 2007 11:13
Ploile torentiale din urmatoarele doua zile ar putea produce depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie pe raurile din mai multe judete. Centrul pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Mediului a trimis luni o avertizare hidrologica la 13 prefecturi din tara, informeaza NewsIn.

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta a trimis o avertizare hidrologica, cod galben, pentru prefecturile din judetele Arges, Bacau, Brasov, Buzau, Constanta, Covasna, Dambovita, Harghita, Neamt, Prahova, Suceava, Vrancea si Tulcea. Fenomenele vizate sunt scurgeri pe versanti, torenti si paraie, precum si cresteri de debite ale apelor, ca urmare a ploilor torentiale prognozate pentru urmatoarele doua zile.

Astfel, din noaptea de luni spre marti si pana in dimineata zilei de joi, s-ar putea inregistra inundatii pe Oltul superior, pe Arges, Ialomita, Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Putna, Ramnicu-Sarat, Buzau, precum si pe raurile din Dobrogea. Izolat, pe unele rauri mici din bazinele superioare ale Sucevei, Moldovei, Bistritei, Trotusului, Putnei, Buzaului, Prahovei si pe raurile din Dobrogea se pot atinge si chiar depasi cotele de inundatie.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis ieri o atentionare cod galben, incepand de luni noapte si pana miercuri noapte, pentru Muntenia, Dobrogea, Moldova si Carpatii de Curbura, unde se vor inregistra ploi torentiale, pe alocuri grindina si intensificari ale vantului. Potrivit ANM, incepand de luni noapte si pana in noaptea de miercuri spre joi, in Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei si Carpatii de Curbura vor cadea ploi cu caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi 20-25 de litri pe metrul patrat. Pe arii restranse, cantitatile de apa vor fi cuprinse intre 45 si 50 de litri pe metrul patrat. Vantul va sufla cu 50-70 de kilometri/ora, iar in zonele montane viteza vantului poate ajunge la 80 de kilometri/ora.

Atentionarea cu cod galben vizeaza risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei, care nu conduc la pagube semnificative, dar care necesita o atentie sporita in zonele predispuse la inundatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.