Social 7 August 2007 01:02
Numarul limitat de terenuri din zonele consacrate muta locuintele scumpe in Baneasa si Jandarmeriei-Sisesti.

In Bucuresti, intimitatea si luxul in materie de locuit au ajuns sa fie platite cu sume astronomice. Cei cu dare de mana scot din buzunar chiar si 10.000 de euro pentru un metru patrat de apartament situat in una din zonele de top ale Capitalei.

Chiar si asa, Bucurestiul este inca departe de orasele cu traditie in materie de locuinte de lux. In Monaco, metropola care, conform Global Property Guide, deschide topul celor mai scumpe capitale, pretul unui metru patrat intr-o casa destinata celor foarte bogati depaseste in medie 24.000 de euro.
Insa preturile se modifica incet, dar sigur si pe piata autohtona. Unul dintre motive este si faptul ca cele mai multe proprietati din zonele consacrate isi modifica destul de rar proprietarii, iar noi locatii destinate luxului se impun destul de greu pe piata.

„Cele mai scumpe case raman in zona Primaverii, Kiseleff, Aviatorilor si Dorobanti. In cea mai buna zona din Primaverii, ofertele apar foarte rar si au preturi de circa 4.000-5.000 de euro pe metrul patrat construit", a declarat pentru „Adevarul" Robert Teodorescu, director al departamentului vanzari rezidentiale al companiei Regatta. El afirma insa ca exista si imobile pentru care se solicita chiar si preturi duble. „Pentru un proiect de apartamente din zona Primaverii, proprietarii solicita un pret de 10.000 de euro pe metrul patrat construit", spune Teodorescu.

Unde gasesti cele mai scumpe case? „Zonele rezidentiale clasice, amplasate in centrul Capitalei, au fost si raman in continuare cele mai scumpe locatii bucurestene. Primaverii ramane cea mai scumpa zona", ne-a declarat Razvan Stroescu, manager al departamentului rezidential al companiei Coldwell Banker Affilliates of Romania.

„Aviatorilor, Arcul de Triumf, Piata Presei Libere, vecinatatile Parcului Herastrau, Soseaua Kiseleff, Soseaua Nordului, Dorobanti, Primaverii, Cotroceni sau Floreasca sunt zonele in care se intalnesc adesea cele mai mari preturi de pe piata", spune Monica Marin, managerul companiei EuroMetropola. Ea afirma totodata ca „imobilele situate in zona de nord beneficiaza de amplasamente selecte, foarte apreciate, ca, de exemplu, apropierea spatiilor verzi, a padurilor si a lacurilor.

Stilul arhitectural, designul interior, finisajele sau dotarile incluse sunt cele care justifica, de asemenea, preturile ridicate din zonele exclusiviste". De aceea, apartamente de aproape un milion de euro nu mai sunt chiar o raritate. Tot mai multi clienti opteaza pentru duplexuri. "Acestea, bineinteles, au preturi mult mai ridicate.

De exemplu, in zona Primaverii, un astfel de apartament, ce ocupa doua etaje ale unui imobil nou construit, valoreaza 550.000 euro si are o suprafata de 170 de metri patrati", declara managerul companiei EuroMetropola. Pe piata gasim insa cu usurinta si oferte mai costisitoare. In nordul Capitalei de aceasta data, un apartament cu o suprafata totala de 200 de metri patrati este scos la vanzare pentru 900.000 de euro. Un calcul simplu arata ca pretul unui singur metru patrat este de 4.500 de euro, echivalentul unei mici mosii intr-o zona rurala a Romaniei.

Noile adrese ale luxului Chiar daca nu se poate vorbi despre o modificare a hartii imobiliare a luxului, in Bucuresti se contureaza treptat si alte zone rezidentiale scumpe. Robert Teodorescu spune ca „o zona cu preturi mari va fi Baneasa, atunci cand constructia marelui proiect se va apropia de finalizare. O zona noua de dezvoltare rezidentiala este Jandarmeriei-Sisesti".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.