Social 7 August 2007 23:47
Program National de Evaluare a Starii de Sanatate: un experiment electoral pe 22 de milioane de romani in care se prapadesc 300 de milioane de euro

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, initiat de ministrul Eugen Nicolaescu, se anunta a fi un experiment inutil pe sute de milioane de euro din bani publici, in care romanii vor fi scosi la raport degeaba. Analizele medicale decontate de Ministerul Sanatatii nu vor ajuta la depistarea unor eventuale afectiuni grave, fiind necesara aprofundarea investigatiilor, insa pe banii pacientilor. Pe de alta parte, statistici si rapoarte detaliate referitoare la starea de sanatate a populatiei exista deja la Institutul National de Statistica.

In plus, se cheltuie sume uriase pe activitati conexe programului. Astfel, tiparirea si distribuirea taloanelor securizate si a scrisorilor catre populatie si catre medicii de familie au inghitit, conform surselor noastre, cateva milioane de euro. Alte 25 de milioane de euro se vor cheltui pentru laptopurile promise medicilor de familie si pentru softul necesar desfasurarii programului. Achizitia publica este insa blocata, fiind contestata de trei companii. Acestea acuza faptul ca cerintele din caietele de sarcini au fost "confectionate" special pentru Romanian Soft Company (RSC), firma apropiata lui Sebastian Vladescu.

"Programul spune: mergi la medic, ca sa fii sanatos. Vrem sa cream obisnuinta omului sa pretuiasca sanatatea, sa constientizeze ca la medic nu te duci doar cand esti bolnav, ci trebuie sa te duci ca sa afli cum sa nu te imbolnavesti". Asa motiveaza ministrul Nicolaescu cheltuirea sutelor de milioane de euro destinate programului de sanatate, insinuand astfel ca romanii nu fac carare la doctor nu din lipsa banilor, ci dintr-o inconstienta infantila. In spatele acestui extrem de costisitor sfat catre populatie, s-ar putea afla, insa, argumente mult mai pragmatice. Unul ar fi castigarea unui important capital electoral pe bani publici, iar celalalt, dirijarea discretionara a banului public din Sanatate.

Campanie electorala din taxa pe viciu

Programul trambitat de Eugen Nicolaescu, cunoscut sub numele de "ministrul mortii", nu aduce nimic nou. Romanii asigurati aveau, oricum, dreptul la o consultatie la medicul de familie si la un set de analize gratuite in luna in care s-au nascut, iar statistici detaliate privind sanatatea populatiei s-au facut recent, pe fonduri europene. Un raport de peste 300 de pagini despre bolile romanilor este accesibil pe site-ul Institutului National de Statistica.

Pe de alta parte, cei care nu platesc asigurarea medicala obligatorie, sunt fie suficient de bogati ca sa nu aiba nevoie de analizele gratuite ale lui Nicolaescu de maxim 50 de RON pe care le deconteaza Ministerul Sanatatii, fie prea saraci ca sa-si poata permita sa continue investigatiile medicale si sa se trateze. Noutatea este ca ministrul Nicolaescu isi revendica public, prin cele aproximativ 22 de milioane de scrisori adresate populatiei, care au costat milioane de euro, meritul de a fi acordat, gratuit, analize medicale tuturor romanilor. Numai ca adevaratele probleme de sanatate publica - cancerul genito-urinar si cel pulmonar, bolile cardiovasculare, recrudescenta bolilor infecto-contagioase, precum tuberculoza sau bolile cu transmitere sexuala -, nu vor fi evidentiate absolut deloc de analizele comandate de Nicolaescu, care vor costa in total aproximativ 300 de milioane de euro. Informatiile obtinute in urma programului vor forma o baza de date nepretuita pentru furnizorii de medicamente si echipamete medicale, care sunt interesati de "piata bolii" din Romania si nefolositoare pentru omul simplu. Astfel, la finele acestui program-mamut, romanii nu vor avea un tablou complet al bolilor de care sufera si nici garantia ca vor fi sustinuti financiar de Ministerul Sanatatii ca sa se trateze.

Aberatiile programului

La aproape o luna de la debutul programului, medicii de familie sunt nevoiti sa completeze "pe genunchi" datele colectate de la pacienti, deoarece licitatia pentru achizitionarea sistemului informatic este blocata in urma unor contestatii depuse, la inceputul lunii iunie, de firmele care au achizitionat caietul de sarcini. Medicii care au calculatoare in cabinete se plang ca nu reusesc sa descarce nici macar aplicatia informatica intermediara, aflata pe site-ul Ministerului Sanatatii, fie din cauza ca nu au computere suficient de performante ca sa "suporte" softul, fie pentru ca pur si simplu nu se pricep sa lucreze cu calculatorul.

Pe de alta parte, pacientii consultati in cadrul programului se asteptau sa beneficieze de investigatii medicale mai serioase, fiind extrem de dezamagiti de analizele sumare decontate de Ministerul Sanatatii. "Oamenii au fost bombardati cu tot felul de promisiuni. Ei vor ecografii, encefalograme, radiografii si asa mai departe. Ca sa am o imagine corecta despre starea de sanatate a pacientului ar fi trebuit, fara discutii, mai multe investigatii", ne-a declarat Richard Campeanu, medic de familie. Acesta nu este singurul care afirma ca analizele asigurate de minister sunt irelevante pentru pacientii cu complicatii.

Sfaturile programului minune

De asemenea, programul informatic ii uluieste pe doctori cu "sfaturile medicale" pe care le proceseaza in urma completarii riscogramei pacientilor. "Ce e curios, ca calculatorul gandeste mai mult decat noi. A venit o pacienta de 63 de ani, si dupa ce i-am introdus datele, calculatorul i-a recomandat sa faca o consultatie la ginecolog, ca sa i se recomande anticonceptionale, femeia fiind vaduva. A trimis-o si la stomatolog, desi nu avea nici o carie. E distractiv", mai spune Campeanu. Medicii se mai plang ca bataia de cap cu hartogaraia le ia din timpul pe care ar fi trebuit sa-l aloce actului medical si sunt destul de nelamuriti in privinta regimului de impozitare a venitului suplimentar rezultat din consultatiile acordate in cadrul programului.

In plus, Ministerul Sanatatii a "calculat" gresit timpul pe care medicii de familie il vor dedica fiecarui pacient, lucru care ar putea prelungi, nedefinit, durata programului. Astfel, ministerul le-a recomandat sa consulte maxim cate trei pacienti pe ora (20 de minute de pacient) fara sa ia in calcul faptul ca doctorii vor fi nevoiti sa mai acorde o consultatie, dupa ce vin rezultatele analizelor.

Nu toti romanii vor beneficia de analize

ZIUA l-a contactat pe Eugen Nicolaescu pentru a-i cere punctul de vedere despre programul pe care l-a initiat.

"Ministrul mortii" ne-a declarat ca scopul programului de sanatate este "schimbarea de mentalitate si realizarea de deprinderi in randul populatiei si a medicilor de familie care sa-si cunoasca pacientii din lista si ca fiecare cetatean sa-si cunoasca propria sanatate ca sa poata preveni o eventuala imbolnavire".

Teoretic, evaluarea ar trebui sa cuprinda aproape toata populatia Romaniei, asa cum declara Nicolaescu. Practic insa, lucrurile stau cu totul altfel. In normele metodologice de aplicare a programului scrie clar ca nu vor beneficia de setul de maxim noua analize gratuite bolnavii cronici cuprinsi in alte programe de sanatate (diabet, hipertensiune, cardiopatie ischemica etc.), care isi fac analizele periodic (in medie, la trei luni). La acestia se adauga romanii care sunt plecati din tara, la munca, si rromii care fie nu au buletin, fie nu pot fi urniti sa mearga la medic de o scrisoare de la Nicolaescu.

Program nascut dintr-o greseala

Deputatul PLD Sorin Paveliu (foto) sustine ca Programul de evaluare a starii de sanatate s-a nascut din dorinta liberalilor de a cuceri capital electoral cu actiuni cat mai populiste si mai bombastice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.