Social 6 August 2007 00:30
De cele mai multe ori, din lipsa de informare, viitorii proprietari nu iau in calcul micile detalii care pot crea probleme dupa achizitionarea locuintei.

Viitorul proprietar trebuie sa fie atent la semnarea actelor

„Romanii inca functioneaza pe principiul conform caruia 'ceea ce nu vad nici nu ma afecteaza>>. Cind trebuie sa isi cumpere o casa sau un apartament, isi spun 'lasa ca o cumpar asa, ca vad eu dupa aia ce fac>>, iar asta inseamna multe lucruri“, spune arhitectul Cristian Cocioba. Asadar, pentru a evita problemele care pot aparea ulterior, proprietarul trebuie sa aiba in vedere citeva aspecte la achizitionarea unui apartament nou.

„Primul pas este verificarea cu atentie a actelor de proprietate. Pentru cladirile noi in curs de constructie, fiind bunuri viitoare, nu exista un act de proprietate pe cladire. Prin urmare, trebuie verificata situatia juridica a terenului pe care se construieste. Trebuie atent analizat daca este proprietatea dezvoltatorului sau daca este luat in concesiune“, spune Irina Petrescu, Sales Manager ESOP. Insa, mai intii de toate, este important ca viitorul proprietar sa se intereseze asupra dezvoltatorului proiectului, asupra experientei acestuia si, totodata, la fel de importanta este agentia imobiliara care promoveaza acel proiect. Cu cit este mai vizibila in piata, cu atit aceasta devine un garant pentru proiect.

Al doilea act important este autorizatia de constructie. „Exista pe piata practica de a se cumpara si fara autorizatie de constructie, dar pe baza unui certificat de urbanism. Sint clienti care isi asuma un risc mai mare, pentru a cumpara la preturi mai mici si pentru a prinde apartamentele cu pozitiile cele mai bune. Sfatuim cumparatorii sa procedeze astfel doar daca proprietarul are o buna reputatie pe piata, in sensul ca are experienta, a mai construit si se stie ca si-a respectat obligatiile“, mai spune Petrescu. In acelasi timp, un alt detaliu este prezenta avocatului la semnarea actelor de proprietate, iar precontractele este bine sa fie facute la notar, mai ales ca acestea sint onorate si de o prima plata. De asemenea, inainte de a semna actele de cumparare, viitorul proprietar trebuie sa se intereseze asupra pretului. Este important de aflat daca pretul comunicat de vinzator include sau nu TVA. In general, fie ca vorbim despre proprietati noi sau vechi, la pretul de cumparare se adauga cheltuielile cu tranzactia propriu-zisa, precum taxele platite la stat sau taxele notariale, elemente care maresc de regula valoarea casei cu 5-6% din pretul de cumparare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.