Social 6 August 2007 00:25
Un studiu efectuat recent pe 707 familii cu un copil, de catre un grup de cercetatori americani si publicat n revista Science, a demonstrat ca timpul petrecut n fata televizorului este strns legat de comportamentul agresiv de mai trziu, n special pe intervalul de vrste 16-22 de ani.

Dintre mijloacele mass-media, cel mai mare impact asupra omului il are televizorul. Ca aparat, televizorul este o inventie a mintii omenesti - care, in sine, nu este nociva. Insa modul in care el este folosit l-a transformat in cea mai distructiva arma din lume - pentru suflet.

Televiziunea are o tendinta tot mai accelerata si mai accentuata de a nu mai indeplini functia de divertisment, informatie, cultura etc., ci pe aceea de a forma un om nou, spalat de tot ce e bun. Comportamentul violent poate avea multiple cauze: biologice, psihologice, sociale, economice. De aceea, este dificil sa separi efectele violentei media de influenta celorlalti factori. Cu toate acestea, cele peste 100 de studii de specialitate din ultimii 40 de ani au demonstrat urmatoarele: copiii care privesc mai mult la televizor (peste patru ore pe zi) tind sa-si rezolve conflictele mai agresiv decat ceilalti; de asemenea, cu cat copiii incep sa priveasca la televizor de la o varsta mai frageda, cu atat sunt mai predispusi sa comita acte de violenta mai tarziu. Vizionarea indelungata a programelor de televiziune poate avea efecte deosebit de grave asupra copiilor, asta cu atat mai mult, cu cat unii parinti isi lasa copiii sa stea cuminti in fata televizorului in timp ce ei isi fac treburile.

In prime time, abunda mesajele violente

Un fapt ingrijorator este si acela ca doua trimi dintre copii nu gasesc pe nimeni acasa cand vin de la scoala, intrucat parintii sunt la serviciu. Astfel, ei pot sa urmareasca orice program, indiferent de avertismentul din josul ecranului. Faptul ca se uita la scene violente devine parte din rutina zilnica, de multe ori asociata cu mancatul sau recreerea. In prime time, violenta acopera 90% din programe. Si presa din Romania ofera frecvent exemple, mai ales din palierul nonadultilor: adolescenti care se spanzura dupa modele din filme, pusti care isi injunghie mortal fratii sau surorile dupa vizionarea unui film horror, un tanar de 18 ani violeaza o fetita de 7 ani, apoi declara senin ca „s-a jucat, asa cum a vazut la televizor“ si exemplele pot continua.

Stirile morbide afecteaza copiii

Televiziunea poate sa adune in fata principalului jurnal de stiri mai multi oameni decat cititorii tuturor cotidianelor de dimineata si de seara la un loc si se detaseaza, la mare distanta, fata de alti factori educativi (familie, biserica, scoala, anturaj, lecturi). Televiziunea este, astazi, cel mai activ modelator de atitudini si mentalitati. Cel mai usor devin victime ale violentei copiii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.