Social 6 August 2007 23:59
La sfarsitul lunii iunie, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara anunta inchiderea ultimului focar de pesta porcina, mentinand monitorizarea atenta a situatiei. Industriasii vorbeau despre posibilitatea reluarii exporturilor in spatiul comunitar. Dar porcul romanesc va mai ramane in tara cel putin cateva luni, in conditiile in care in ferma din judetul Timis a celui mai mare producator mondial din industria carnii de porc a aparut un nou focar. Daca Romania nu va eradica pesta, industria procesatoare va incepe contorizarea falimentelor, in vreme ce exporturile din UE vor creste de la an la an.

Reluarea exporturilor romanesti de carne de porc in spatiul comunitar ramane un obiectiv indepartat, in conditiile reaparitiei unui focar de pesta porcina. Daca situatia va mai continua cativa ani, procesatorii locali vor ajunge la sapa de lemn. Insa majorarea preturilor nu este justificata, chiar si in contextul secetei prelungite.

Embargoul impus de Comisia Europeana produselor romanesti se va prelungi si, daca pesta nu va fi eradicata in cativa ani, industria locala ar putea intra in faliment. "Obiectivul se indeparteaza. Pierderile sunt considerabile, dar nu pot fi cuantificate acum. Intr-o tara care are asemenea probleme, investitorii nu vor da navala, iar industria romaneasca nu poate vinde in Uniunea Europeana, in timp ce procesatorii de acolo vand la noi. Daca situatia va mai continua doi-trei ani, vom ajunge la sapa de lemn", a explicat pentru Curentul directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan. "Deocamdata nu se intrevad efecte decat in masura numarului de animale sacrificate, iar 20.000 de exemplare nu este un numar mare. Olandezii au avut probleme acum cativa ani si au sacrificat sase milioane de porci, cam cat este efectivul total in Romania acum", ne-a precizat Stanca Tudor, directorul executiv al Patronatului Carnii de Porc.

Romania se lupta de cativa ani cu pesta porcina. Boala nu se transmite la om, insa decimeaza efectivele de animale. In luna decembrie a anului trecut, autoritatile romane au decis vaccinarea animalelor pentru a preveni raspandirea bolii, iar la sfarsitul lunii iunie Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta stingerea ultimului focar. La momentul respectiv, industriasii se aratau entuziasmati de posibilitatea reluarii exporturilor in spatiul comunitar. Insa reprezentantii ANSVSA au precizat ca tara noastra nu poate solicita reluarea livrarilor externe de carne si preparate din carne de porc decat cel mai devreme in luna octombrie, dupa ce o echipa de experti europeni urmeaza sa evalueze planul de eradicare a pestei porcine. Potrivit normelor europene, niciun un stat membru pe teritoriul caruia exista pesta sau au fost vaccinati porcii nu are dreptul sa realizeze schimburi intracomunitare cu carne sau produse din carne de porc.

Cum socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea din targ, in curtea celui mai mare producator mondial din industria carnii de porc, compania americana Smithfield, au fost depistate animale bolnave. Una din fermele companiei din judetul Timis a fost deja izolata, iar celelalte 23 de ferme vor intra in carantina, pana cand controlul va stabili daca porcii de acolo sunt sau nu contaminati. Peste 20.000 de animale vor fi sacrificate. Inspectorii sanitar veterinari vor verifica si alte unitati din judet.
Pretul carnii de porc nu ar trebui sa sufere modificari, chiar si in conditiile actuale, cand seceta a parjolit culturile de furaje. "Oamenii inca se bazeaza pe stocurile de anul trecut, iar cresterea preturilor la furaje nu se reflecta in pretul carnii de porc de pe o zi pe alta", ne-a dat asigurari Stanca Tudor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.