Social 6 August 2007 23:57
Comisia Europeana a adoptat o legislatie care protejeaza pasagerii liniilor aeriene de abuzurile firmelor de transport. Putine persoane stiu insa care sunt drepturile lor si ce despagubiri pot pretinde atunci cand aceste drepturi sunt incalcate.
Despagubiri si compensatii

Se intampla ca anumite zboruri sa fie anulate, iar liniile aeriene nu-si informeaza pasagerii cu privire la drepturile lor desi legislatia le obliga sa o faca. Pentru un zbor anulat, pasagerii au dreptul la o compensatie, cu exceptia cazului in care au fost informati despre anulare cu 14 zile inainte de data zborului. Atunci cand zborurile au intarzieri mai mari de cinci ore, pasagerii care nu vor sa mai continue zborul pot cere restituirea pretului biletului. Totodata, in functie de distanta de zbor si de durata intarzierii, pasagerii pot beneficia de compensatii. Acestea sunt cuprinse intre 250 de euro pentru zborurile sub 1.500 de kilometri si 600 de euro pentru zborurile de peste 3.500 de kilometri. Daca linia aeriana refuza imbarcarea sau zborul este anulat ori intarziat, pasagerii pot beneficia de asistenta, iar compania trebuie sa ofere cazare, bauturi racoritoare, masa si acces la mijloace de comunicare.

Tarife noi la calatoriile cu avionul

Tocmai pentru a reduce timpul de asteptare, compania aeriana Wizz Air a anuntat ca va introduce, incepand de sambata, taxa pentru fiecare bagaj. Taxa va fi de trei euro pe bagaj, daca aceasta se achita in momentul rezervarii, sau de sase euro daca se achita ulterior. Noua taxa nu va modifica actuala regula care permite accesul la bord cu un bagaj mai mic de 10 kilograme. Taxa de 8 euro pe kilogram pentru bagajele care depasesc 20 de kilograme ramane de asemenea neschimbata.

Pentru a face fata cererii tot mai mari in traficul aerian, numarul companiilor aeriene a crescut cu 60 la suta in ultimii zece ani.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.