Social 6 August 2007 23:49
"Nunta muta" pleaca de la o intamplare reala, povestita lui Horatiu Malaele de regretatul Octavian Cotescu.

Combinand fantezia, comedia si pantomima, filmul va fi de fapt o meditatie sumbra despre tragediile pe care le provoaca dictatura.Distributia numara actori unul si unul, iar directorul de imagine Vivi Dragan Vasile spune ca filmul va fi diferit de ce s-a facut dupa '90.

Am nimerit la filmarile de la "Nunta muta" in timp ce se filma "Fenomenulmusca", asa cum a numit Horatiu Malaele secventa respectiva atunci cand pe platou a venit in vizita prietenul sau, regizorul de teatru Petrica Ionescu. "Nunta muta", realizat dupa excelentul scenariu al lui Adrian Lustig si Horatiu Malaele, si care se filmeaza pana pe 14 august, pleaca de la o intamplare reala. In martie 1953, o nunta dintr-un sat romanesc a sfidat "blocada" doliului lui Stalin si s-a desfasurat pe muteste, cu tancurile sovietice in spate. Pe muteste pana cand oamenii n-au mai rabdat. Inconstienta lor n-a ramas nepedepsita. Barbatii au fost deportati, iar mirele s-a intors la nevasta, de fapt ca sa moara acasa, 13 ani mai tarziu.

40 de actori in distributie

Horatiu Malaele a fost incantat de poveste si a ramas cu ea in minte. I-a placut atat de mult incat s-a hotarat s-o transpuna singur pe ecran. Pentru prima oara regizor de film, el spune ca e infinit mai greu decat sa faci regie de teatru. Este chiar "foarte groaznic", lucrurile devenind periculoase nu doar pentru ca esti in competitie cu tine, ci si pentru ca ai de gestionat o multime de alte lucruri. Horatiu Malaele lucreaza cu nu mai putin de 40 de actori. Vineri, cand am vizitat platoul de la Castel Film, amenajat pe locurile unde acum cativa ani, s-a filmat "Cold Mountain", "secventa cu musca" implica pe toti actorii. si ce actori! Tamara Buciuceanu Botez, Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Dan Condurache, Dana Dogaru, Catrinel Dumitrescu, Mihai Constantin, Gabriel Spahiu, Valentin Teodosiu, Tudorel Filimon, Alexandru Bindea s.a. Dar si pe tinerii Alex Potoceanu si Meda Victor, care interpreteaza rolurile principale, cele ale mirilor fara noroc, Iancu si Ana. "Nu ne-au facut sa ne simtim mai mici", spune Meda Victor despre marii colegi de echipa. Ei Horatiu Malaele i-a dat primul rol principal din cariera. "N-am repetat mult, doar cateva chestii", ne spune Alex Potoceanu, iar partenera sa il completeaza: "Toti ne intreaba daca avem replici, dat fiind titlul filmului. Avem, sigur ca avem! Dedesubtul acestei mutenii, Horatiu spune multe." Pentru ca e si el in pauza de masa, Horatiu Malaele vorbeste cu presa. Isi aminteste de vorbele lui Federico Fellini, care spunea ca, daca un regizor reuseste sa-si aduca 60% din fantasme pe ecran, se poate considera fericit. El ar fi norocos cu 40%. Cat priveste secventa cu musca, ea a fost dificila mai ales pentru ca a lucrat cu toti actorii filmului. si nu, postura de regizor e prea mult pentru a mai interpreta si un rol, desi au fost cateva care l-au tentat. "E infinit mai greu decat la teatru", spune el inainte de a pleca repejor la masa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.