Social 4 August 2007 00:26

Comisia Europeana incearca sa le schimbe obiceiul pentru ca acesta afecteaza economia
August este luna concediilor pentru cei mai multi europeni. Comisarul pentru Concurenta,
Neelie Kroes, s-a aratat ingrijorat de obiceiul comunitarilor de a inchide obloanele si a pleca in vacanta in perioada aceasta. Ea a declarat in Parlamentul European ca economia ar avea de castigat daca europenii ar renunta la concediile prelungite pe timpul verii, in favoarea unora de durata mai mica, repartizate in restul anului. Practic, sublinia Kroes, vara, Europa inceteaza sa functioneze timp de trei luni, situatie ce trebuie schimbata.

Europenii nu tin seama insa de recomandarea comisarului pentru Concurenta. Si anul acesta, 66 la suta din ei au decis sa plece in vacanta, in vara. Durata medie a sejururilor este de doua saptamani si doar 11 la suta sustin ca vor sta o luna sau mai mult, potrivit unui sondaj al Ipsos. Francezii sunt fruntasi la vacante lungi.

Bugetul mediu alocat concediului este in jur de 2.145 de euro. Englezii sunt campioni la acest capitol, cu o medie de 2.579 de euro, urmati de austrieci, francezi si spanioli.

Prioritare sunt stabilitatea politicasi securitatea zonei

Atunci cand isi aleg destinatia, europenii iau in calcul sanatatea lor si a celor ce-i insotesc, accidentele de transport, posibilitatea pierderii bagajelor, animalele de companie, riscurile de atentate, grevele in transport.

Nu sunt neglijate nici statutul femeii si natura regimului politic. Anul acesta, proiectele de concediu sunt influentate si de schimbarile climatice si de seceta. Multi din cei care alegeau ca destinatii Spania, Grecia, Turcia, Italia s-au reorientat din cauza temperaturii caniculare si a incendiilor de padure.

Daca inainte erau preferate variantele de vacante scumpe, dar „feerice", acum alegerea se face pe doua principii clare: stabilitatea politica si securitatea zonei respective.

Agentiile de turism, mult ocolite

Obiceiurile turistului european au evoluat. Anul acesta au trecut pe primul loc cei care prefera sa-si organizeze singuri voiajul, adica 32 la suta din ei. 30 la suta au declarat ca vor recurge la o agentie specializata, iar 10 la suta prefera campingul. Numarul celor care prefera "iarba verde de acasa", vizitele la rude si prieteni este destul de ridicat. Motivul este foarte simplu: banii.

Cel mai utilizat mijloc de transport pe timp de vacanta ramane si anul acesta masina proprie, peste jumatate din locuitorii UE optand pentru aceasta varianta.

Urmatoarea alegere in ceea ce priveste mijlocul de locomotie spre destinatia ravnita este avionul. Autocarul si trenul sunt optiunile cetatenilor din tarile care au aderat la UE in 2004.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.