Social 3 August 2007 23:43
Popocatepetl sau El Popo ori Don Goyo, impreuna cu vulcanul Iztaccihuatl sunt vulcanii gemeni din Mexic. Cu inaltimea de 5.462 m, este in America de Nord vulcanul al doilea ca inaltime, iar in Mexic, al doilea munte dupa Citlaltepetl. Ultima sa eruptie, cea din 1994, a avut loc dupa o pauza de 50 de ani. Pe limba indiana a aztecilor denumirea vulcanului tradusa ar fi "muntele ce fumega".

Conform legendei, Popocatepetl era un soldat in slujba regelui, indragostit de printesa Iztaccihuatl. Deoarece iubitul ei nu mai revine din misiune, Iztaccihuatl se sinucide, crezandu-l mort pe campul de lupta. Totusi Popocatepetl revine, dar gaseste doar corpul neinsufletit al iubitei sale. Legenda azteca spune ca, in durerea lui, tanarul asaza corpul iubitei sale pe un munte si vegheaza langa ea cu o faclie fumeganda. Popocatepetl este un obiect de studiu interesant pentru vulcanologi. In cazul vulcanului mexican este deosebit de important sa se incerce a se previziona viitoarea eruptie, tinand seama ca nu mai putin de 20 milioane de persoane traiesc in zona. Potrivit oamenilor de stiinta, ultima data cand s-ar fi produs o eruptie catastrofala a fost acum aproximativ 1.000 de ani.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.