Social 3 August 2007 23:02
De opt ani, pe muntele Semenic are loc un adevarat Woodstock romanesc
Nu am intentionat in prezentele randuri o cronica propriu-zisa, de obicei oportuna in zilele ce urmeaza, precipitat, evenimentului la care se refera. Mai curand doresc ca ele sa reprezinte, in chip deliberat, ganduri investite cu greutatea concluziilor, acum aparate de sagetile de foc ale caniculei, odata in plus beneficiind de perspectiva temporala a celor peste doua saptamani depanate de la mijlocul lui iulie si de reaudierea inregistrarilor...

Prea putin oglindit in presa, Festivalul International de Jazz "Garana 2007" s-a constituit si in aceasta vara drept o fericita exceptie a genului in areal autohton, chiar est-european. Intrucat jazz-ul nu vehiculeaza locatii de dimensiunea stadioanelor, precum rock-ul ori (inca) muzica pop, cum altfel decat coplesitoare poate aparea prezenta intr-o poiana din varful muntelui, a unei asistente ce a depasit la aceasta a XI-a editie cifra de opt-noua mii de spectatori pe seara!!! Numaratoarea, lipsita de echivoc, s-a realizat automat prin inserierea bratarii de plastic purtata la incheietura mainii de fiecare spectator, drept bilet de intrare. De vreme ce a atins o asemenea amplitudine, acest veritabil "Woodstock" romanesc al jazz-ului de pe muntele Semenic a presupus din partea organizatorului si producatorului Marius Giura un concept anume in privinta ofertei pe care sarbatoarea muzicala sa o faca unor melomani atat de numerosi si de diferiti ca varste, preocupari, gusturi. Oferta sonora in sine, privilegiata si de sound-ul performant asigurat de echipa lui Deian Feniat, a adus la rampa nume sonore, de certa atractivitate. Incepand cu recitalul de blues, be bop, latino-jazz, funk, pop sustinut cu daruire de Berti Barbera sprijinit eficient de Trio-ul "4Given" si pana la momentul final revenind grupului "M 5 Quartet" al profesorului american Eldad Tarmu, s-au perindat timp de patru seri/nopti (pana la orele 3 ori 4 ale diminetii) pe scena din Poiana Lupului, nu mai putin de cincizeci de muzicieni reprezentand Romania si alte 12 tari: Franta, SUA, Olanda, Germania, Suedia, Germania, Polonia, Ungaria, Norvegia, Brazilia, Ucraina, Republica Moldova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.