Social 2 August 2007 22:33
Actor si regizor de teatru, convertit la regie de lungmetraj, Horatiu Malaele filmeaza din greu la pelicula „Nunta muta“. Caldurile din primele doua saptamini de lucru nu i-au diminuat zelul, ba din contra.
Canicula i-a tinut hangul lui Malaele in timp ce filma, la studiourile Castel Film de la Snagov, povestea stranie a unei nunti taranesti facute pe tacute in 1953 din pricina doliului national decretat la moartea lui Stalin.

In a saisprezecea zi „de platou“ din cele 27 prevazute, a venit rindul secventei care se petrece la un parastas. Actorii, printre care Luminita Gheorghiu, Dan Condurache, Nicolae Urs, Catrinel Dumitrescu, Valentin Teodosiu si Serban Pavlu, suportau cu stoicism hainele negre, de doliu. Intr-o casa taraneasca, in paragina, se filmeaza pomana la care, neinvitata, apare si stafia moartei. Pe cerdac, la umbra, in fata unui „video assist“ stau regizorul si directorul de imagine Vivi Dragan Vasile. De la inaltimea experientei sale de peste 30 de ani de cinema, Dragan e un fel de „consigliere“ pentru regizorul debutant. „Sa rida cineva“, comanda Malaele. „Zi-i, domne, pe nume. Sa rida cutare. Dupa aia te trezesti ca rid cu totii. Ca in cinema toti se cred 'cineva>>“, comenteaza Vivi Dragan. „Asta e ca-n filmele lui Sergiu, alea cu razboi si multi figuranti. Zicea Sergiu: 'Sa moara unii!>>. Cind auzeau, toti figurantii, la pamint. 'Nu, nu, nu muriti chiar toti in acelasi timp. Unii dintre voi sa mai traiasca, totusi>>. Toti figurantii se ridicau fuguta in picioare.“ „Adica ce vrei sa zici, Dragane?“, il interpeleaza Dan Condurache, „ca actorul roman are mentalitate de figurant?“. „Nu, dom'le, dar asta e natura umana. Toti ne credem cineva“, incheie directorul de imagine impaciuitor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.