Social 31 Iulie 2007 22:45
Patru ore de euforie lirica pe scena teatrului brailean unde la 1881 debuta viitoarea figura legendara a muzicii de opera, Hariclea Darcle, iata ce a insemnat ceremonia decernarii premiilor si Gala Laureatilor 2007 care a incheiat duminica seara marea competitie internationala de canto si festivalul care a entuziasmat publicul timp de aproape doua saptamani.

Dupa triumful Concertului dedicat Reginelor donizettiene si al Concertului Extraordinar Europa canta cu noi de pe Esplanada Dunarii, Mariana Nicolesco, sufletul acestor manifestari unice in lume, dupa opinia tuturor membrilor Juriului International al Concursului, i-a prezentat duminica seara pe laureatii editiei 2007, acompaniati de Orchestra Festivalului Darclee, dirijata de Maestrul Marco Balderi.

- Premiul I: mezzosoprana Carmen Topciu (Romania), baritonul Valeriu Caradja (Republica Moldova) si tenorul Bogdan Mihai (Romania)

- Premiul II
: tenorul Cesar Sanchez (Mexic), soprana Georgiana Marin (Romania), basul Zoltan Nagy (Romania)

- Premiul III
: Iekaterina Tretiakova (Rusia), tenorul Marius Manea (Romania), soprana Elvana Mihal (Albania)

Patru ore de euforie lirica pe scena teatrului brailean unde la 1881 debuta viitoarea figura legendara a muzicii de opera, Hariclea Darclee, iata ce a insemnat ceremonia decernarii premiilor si Gala Laureatilor 2007 care a incheiat duminica seara marea competitie internationala de canto si festivalul care a entuziasmat publicul timp de aproape doua saptamani. Dupa triumful Concertului dedicat Reginelor donizettiene si al Concertului Extraordinar Europa canta cu noi de pe Esplanada Dunarii, Mariana Nicolesco, sufletul acestor manifestari unice in lume, dupa opinia tuturor membrilor Juriului International al Concursului, i-a prezentat duminica seara pe laureatii editiei 2007, acompaniati de Orchestra Festivalului Darclee dirijata de Maestrul Marco Balderi. “Vin la Braila de 10 ani, adica de la prima editie internationala a Concursului si Festivalului, a declarat acesta, si pot spune ca daca spiritul de jovialitate, de bucurie impartasita a muzicii, de colegialitate si de rigoare este cel inspirat de la bun inceput de marea soprana Mariana Nicolesco, nivelul din acest an al manifestarilor se ridica deasupra celor de pana acum. Si asta prin acumularea de experienta, prin tot ce Mariana transmite acestor tinere sperante ale artei cantului. In jur de zece voci pe care le-am aplaudat aici pot incepe imediat o cariera internationala”. Pentru prima data din 1997 incoace Juriul International s-a vazut in imposibilitatea de a departaja doua soprane, exceptionale si una si cealalta. Asa incat a acordat Marele Premiu Darclee, oferit de Luxten, sopranei lirice Aurelia Florian, cu un repertoriu ce merge pana la belcanto dramatic, si sopranei lirico-spinto Georgeta Grigore, cu aplecare spre stilul verist.

Premiul I, oferit de Tampa Gardens, a revenit mezzosopranei Carmen Topciu (Romania), baritonului Valeriu Caradja (Republica Moldova) si lui Bogdan Mihai (Romania), care a trecut cu brio de la repertoriul de bariton la cel de tenor.

Premiul II, oferit de Avrig 35, a fost atribuit tenorului mexican Cesar Sanchez, care a abandonat cu un an in urma Mozarteumul din Salzburg pentru a profita in Romania de Atelierul Liric Continuu creat de Mariana Nicolesco, sopranei Georgiana Marin (Romania) si basului Zoltan Nagy (Romania).

Premiul III, oferit de Tenaris Silcotub, a fost acordat sopranei Iekaterina Tretiakova (Rusia), tenorului Marius Manea (Romania) si sopranei Elvana Mihal (Albania).

Premiul de Excelenta, oferit de Anthony van der Heijden si de Grupul Trinity i-a revenit lui Florin Cezar Ouatu (Romania), contratenor.

Premiul Special al Juriului, oferit de Consiliul Local Municipal Braila a fost atribuit mezzosopranei Bi Baoyi (China), basului Marius Bolo] (Romania), baritonului Christopher Bolduc (USA), basului Pawel Lawreszuk (Polonia), baritonului Changhyung Lee (Coreea de Sud).

Premiul Fundatiei Darclee, oferit de Consiliul Local Municipal Braila, a fost cucerit de soprana Paula Duca (Romania), tenorul Liviu Iftene (Romania), soprana Laura Dumitru (Romania), soprana Katrin Wittig (Germania) si tenorul Ion Timofti (Republica Moldova). Mentiunea Speciala a Juriului, oferita de Generali Asigurari, Otto Gaz si Sarafalc, sopranei Daniela Pacurar (Romania) si sopranei Alexandra Mindova (Bulgaria).

Premiul celui mai tanar interpret, oferit de Generali Asigurari, Otto Gaz si Sarafalc: basul Robert Marcas (Romania), soprana Cristina Pasaroiu (Romania), soprana Tiberia Naghi (Romania) si tenorul Stefan Pop (Romania). Aplauze si ovatii nesfarsite au obtinut laureatii principalelor premii, ca si “chinezoaica” Bi Baoyi careia, spre incantarea publicului, Mariana Nicolesco i-a cerut sa intoneze si in limba materna cateva masuri din aria Rosinei Una voce poco fa... din Il Barbiere di Siviglia de Rossini.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.