Cotidianul londonez Daily Telegraph a publicat un articol despre viitorul pecetluit al leilor prost intretinuti din cateva gradini zoologice ale Romaniei. Bella, Roman si Gypsy, trei lei de la gradina orasului bacauan Buhusi, au fost deja condamnati la moarte prin injectie letala, ei fiind refuzati de alte parcuri zoo pentru ca poarta urmele malnutritiei si a vietii mizere.

La Timisoara, alti trei lei urmeaza sa fie sacrificati deoarece custile lor nu sunt suficient de mari, asa cum cer reglementarile UE. Romania trebuie sa inchida pana la sfarsitul acestui an gradinile zoologice sub standard. Autoritatile, mai scrie ziarul britanic, recunosc ca in aceasta situatie se vor gasi sute de animale de la jumatate din cele 41 de gradini zoologice ale Romaniei. Motivul - lipsa banilor si investitiilor pentru aducerea acestor spatii la standardele Directivei Zoologice a Uniunii Europene.

Europarlamentarul britanic Robert Evans a declarat ziarului citat ca celelalte state membre ale Uniunii trebuie sa ajute Romania sa depaseasca aceasta situatie, nu numai cu fonduri, ci si cu asistenta tehnica. In prezent, o organizatie britanica pentru protectia animalelor incearca sa salveze ursii din captivitate care ar putea fi sacrificati sau vanduti ca atractie turistica.