Social 30 Iulie 2007 23:41
Pentru ca fiecare vrea sa-si ocupe locurile, "batalia" intre institutiile de invatamant superior este tot mai mare. Pentru a face fata concurentei, avand in vedere ca majoritatea universitatilor de stat au renuntat in proportie masiva la examenul de admitere, selectia facandu-se in cele mai multe cazuri pe baza de dosar, indeosebi a mediei de la bacalaureat, multe universitati particulare si-au redus si taxa de inscriere.
Particularele acreditate nu beneficiaza inca de locuri fara taxa, deci finantate de la bugetul de stat. In
general, abia dupa ce se ocupa locurile bugetare si cele cu taxa de la stat tinerii care au ramas pe dinafara se orienteaza catre o facultate particulara. Alegerea facultatilor de catre candidati are la baza mai ales traditia universitatilor de stat, la unele conteaza si numele, cele particulare functionand de prea putin timp, doar dupa 1990. Revenind la taxe, nivelul acestora este diferit, in functie de atractivitatea facultatii si experienta anilor trecuti, deci de numarul de candidati. Daca facultatea nu este foarte atractiva, nivelul taxei de inscriere este mai redus si vicecersa. In acest an, la facultatile de stat, taxa medie de inscriere este in jur de 120-150 de lei, in timp ce la particulare ajunge pe la 60 de lei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.