Social 28 Iulie 2007 00:32
In spatele frontului Unirii de la 1918, situatia era propice afacerilor speculative. Implicarea jandarmilor in astfel de „tunuri" cu grane sau cu lemn devenise aproape un fenomen.

„Capitanu'de istorie", Florin Sinca, este unul dintre carturarii care nu fac rabat de la sinceritate, chit ca istoria noastra, ca toate celelalte, surprinde si fapte reprobabile. In episodul de azi (XXV), cautatorul faptelor de altadata va reda cateva fragmente din notele politienesti ale perioadei participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial. Sunt crampeie care ajuta la intelegerea mai profunda a vremilor de-atunci.

La 17 ianuarie 1918, politaiul Popovici telegrafia autoritatilor romane, anuntand prinderea lipoveanului Vasile Ieftemie Vidusca, din comuna Lespezi, judetul Iasi, pe cand punea dinamita la capul de pod de cale ferata intre Pascani si Lespezi.

Interogat, afirma ca explozivul il are de la un „binevoitor" soldat rus. Tot in aceasta perioada se constata cum evreii din Lipcani s-au inarmat cu arme cumparate de la trupele maximaliste plecate la Balti si Smerinca. Nota politieneasca evidentiaza ca ei erau ostili si faceau propaganda contra romanilor.
Cateva zile mai tarziu, mai precis la 12 februarie 1918, politistii constatau cum trupele austriece ocupasera vechea frontiera intre Basarabia si Bucovina, reusind sa patrunda in localitatea Mamaliga spre Lipcani. Se semnala ca bolsevicii fac propaganda intensa printre locuitorii romani din Basarabia, pentru a-i determina sa lupte contra Armatei Romane.

Unii pe front, altii la trai pe vatrai

Prin nota 2591/20 decembrie 1917, adresata directorului Politiei si Sigurantei Generale (aflat la Iasi), seful Brigazii Speciale de Siguranta Roman, Gheorghe Dumitrescu, raporta despre informatiile culese de agentii „no. 289 si 338".

Redam: „Cu ocazia armistitiului, s-a acordat la unii soldati romani de pe front permisii pentru a veni pe acasa; acestia, venind si vazand ca din gospodariile lor lipsesc vitele cum si alimentele cari au fost ridicate de jandarmi, sunt foarte nemultumiti si amarati in sufletul lor ca averea lor compusa din boi, vaci, cai, porci, pasari, porumb, grau, orz etc. a fost cu totul rechizitionata. Aceasta o discuta cu totii intre ei, spunand ca nu le-au mai ramas decat peretii casei goi, caci la multi le-a rechizitionat si panzeturile pe care le-a avut prin casa".

Deocamdata, soldatii nu protestau si nu trecusera la amenintari, insa aceste manifestari nu erau excluse. Avand in vedere importanta informatiei („Secret"), rezolutia directorului general al Sigurantei, Iancu Panaitescu, a fost urmatoarea: „Raportat - Nota Dlor Prim Ministru si Ministru de Razboi".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.