Social 28 Iulie 2007 00:20
Pentru a ocoli Codul Muncii si a scapa de salariatii care-si pretind drepturile, angajatorii au inventat o practica cu caracter penal

Fara a fi constransi sa aplice prevederile legale privind concedierea unui angajat, patronii au inventat "demisiile in alb". Cu alte cuvinte, in momentul in care o persoana "aspira" la un loc de munca, pentru a-l obtine, trebuie sa semneze, pe langa contractul de munca si o demisie nedatata. O singura cautare pe internet ne-a dezvaluit ca aceasta practica este deja invechita.

Abuzul angajatorilor

Angajatii sau viitorii angajati, din disperare de a obtine respectivul loc de munca sau pentru a obtine majorarea salariala mult visata ignora capcana intinsa de patroni si semneaza demisii nedatate. Pe de alta parte, legislatia muncii nu prevede nici un fel de sanctiune pentru astfel de practici si nici Ministerul Muncii sau Inspectia Muncii nu au cunostinta de asemenea fapte savarsite de patroni. In aceste conditii, legislatia romana nu ofera nici un fel de protectie angajatilor care sunt la "mana" angajatorilor. Cea mai usoara si simpla modalitate de a concedia un angajat oricand ar dori angajatorul este sa-l pui sa semneze o demisie in alb. Acest document este pus in fata angajatului la angajare sau ulterior. Se obisnuieste ca la interviul pentru angajare sa se incepa cu fraza : "Pentru a obtine un astfel de post ai fi dispus sa semnezi si o demisie <<in alb"?>>, sau exista cazuri in care patronul vine propunerea: <<Pentru o marire substantiala a salariilor sunteti dispusi sa semnati o astfel de hartie?>>

Ministerul Muncii bajbaie

Ministerul Muncii, institutia care ar trebui sa reglementeze relatiile dintre angajat si angajator, initiatorul Legii 53/2003 - Codul Muncii, nu ne-a precizat unde in legislatia romana s-ar pedepsi o astfel de fapta comisa de angajator. Intrebarea noastra adresata ministerului Muncii a fost urmatoarea: "Unde este prevazuta o sanctiune pentru angajatorul care obliga angajatul sau viitorul angajat sa semneze o demisie in alb (nedatata)?". Insa raspunsul a continut definitia demisiei si cu precizari privind decizia angajatorului care poate dispune concedierea salariatului pentru motive care tin sau nu de persoana salariatului. Astfel, ultima fraza a raspunsului oferit de Ministerul Muncii ne "lamurea" ca: "in situatiile legate de incalcarea drepturilor salariatului privind demisia sau concedierea, persoanele aflate in astfel de conflicte de munca se pot adresa Inspectoratului teritorial de munca sau instantelor judecatoresti competente, potrivit legii". Astfel autoritatea centrala nici nu a luat in calcul, vreodata, situatia descrisa de noi deoarece o considera imposibila.

Cristian Mihai, expert juridic la Blocul National Sindical, ne-a explicat ca a obliga un salariat sa semneze o demisie in alb este o fapta cu caracter penal, insa nu exista o prevedere expresa care sa pedepseasca astfel de fapte. "Angajatorul l-a pacalit intr-un fel sau ii promite niste foloase cum ar fi marirea salariului sau alte beneficii daca semneaza hartia. Este vorba de violenta fizica sau psihica. Iar in acest caz suntem in fata unei violente psihice cu amenintarea: <<Daca nu semnezi te dau afara!>>. Desi, daca semenzi o astfel de hartie este ca si cum ai semna un cec in alb ca sa te dea afara mai usor. Insa, pentru angajator demisia este cel mai bun si mai eficient mijloc sa te dea afara fara dureri de cap ulterioare. Adica, daca angajatorul ar da afara un salariat fara sa respecte prevederile Codului Muncii i-ar fi frica de un eventual proces. In urma unui astfel de proces angajatul poate sa castige toate drepturile pierdute din cauza faptului ca a fost dat afara: salariile, bonuri de masa si chiar se poate obtine angajarea pe acelasi loc de munca. Insa cu demisia in alb patronul nu mai are nici o astfel de grija. Totusi, daca un salariat isi semneaza demisia in alb trebuie sa fie constient ca poate sa fie dat afara in orice moment, chiar incepand cu a doua zi. Atunci iti asumi acel risc cumva", ne-a declarat Cristian Marian.

El ne-a mai spus ca in cazul in care un salariat reclama o astfel de fapta a patronului, acesta trebuie sa probeze acuzatiile aduse. "Intotdeauna problema cea mai mare este la nivelul probei. Celorlalti angajati le este frica si de obicei merg martori cei carora li s-au intrerupt relatiile de serviciu si nu mai au nimic de impartit cu angajatorul respectiv. Probele sunt destul de greu de adunat. Cel mai bine este daca au fost martori de fata. Dar si acestia pot fi afectati de aceasta violenta psihica, adica de aceasta temere. Mai exista si problele circumstantiale. Acestea pot fi declaratiile colegilor sau ale rudelor care l-au vazut in ce stare de stres se afla respectivul angajat si care au aflat de la el ce i se intampla. Insa aceste probe circumstantiale trebuie sa fie adunate foarte multe ca sa valoreze cat o proba directa cum ar fi martorii" , a mai spus Cristian Marian. Singura prevedere pe care sindicatele au reusit sa o introduca in legislatia muncii, pentru a proteja angajatii, este aceea care stipuleaza ca "orice renuntare la un drept salarial este nula". "Un salariat nu poate sa faca o cerere angajatorului prin care sa renunte la un drept salarial dobandit. Iar daca o face, este considerata nula", a mai spus Cristian Marian.

Ar putea fi fapta penala

Ovidiu Popescu, expert juridic la CNS Cartel ALFA si expert la Organizatia Mondiala a Muncii ne-a confirmat ca a auzit astfel de zvonuri insa nu i-a venit sa creada ca un angajator poate sa oblige un salariat sa-si semneze demisia in alb.

Sunt ilegale demisiile in alb?

Asa ceva nu ar trebui sa existe si este inacceptabil in dreptul romanesc. Este un lucru anormal si se poate crea un precedent absolut nefiresc pentru relatiile de munca. Este un abuz in serviciu contra intereselor persoanle si se incadreaza in prevederile Codului Penal. Demisia este un act unilateral de vointa al salariatului si ea nu poate fi fortate de nimeni. Iar daca demisia este o conditie prealabila la angajare, este ilegala. Este impotriva Codului Muncii si impotriva Constitutiei si a Conventiilor Organizatiei Internationale a Muncii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.