Ploile din perioada 17-19 martie, topirea zapezilor si revarsarea Somesului au acoperit de ape 2.500 de hectare de teren arabil in judetul Cluj si au inundat aproape 200 de case. Pagubele cele mai mari s-au inregistrat pe cursul Somesului, in zona Dej, unde a fost nevoie de interventia Pompierilor pentru a scoate apa din subsoluri si fantani. In cele sapte sate ale comunei Vad, drumul judetean 109 a devenit una cu Somesul - sunt locuri unde apa este adanca de un metru, iar oamenii si-au scos barcile si se deplaseaza cu ele.

Cativa tarani au apelat la serviciile lui Erdely Gyorgy, luntras de profesie, pentru a-i duce la dispensar. De altfel, luntrasul a dus cu barca si laptele pentru copii. Primarul Vasului, David Pruneanu, se plange ca de ani de zile se intampla la fel: "Am cerut autoritatilor sa ridice drumul si au tot promis. Singura modalitate de deplasare e barca, iar in cazul unei urgente, elicopterul". In comuna Ciurila au fost trimisi militari pentru a intari cu nisip digurile in pericol sa cedeze. Apele au dus cu ele un pod din zona, rupand o localitate de restul lumii, insa angajatii Bechtel l-au refacut, astfel ca ieri nu mai erau probleme. Specialistii Directiei de Sanatate Publica si Garzii de Mediu au prelevat probe de apa din localitatile Mica, Ocna, Dej, Huedin, Turda si Gilau si au asigurat apa potabila cu tancul, iar la statia de tratare din Dej se face clorinare suplimentara. Inspectorii de Protectie Civila au incercat sambata dimineata, dar nu au reusit sa dinamiteze un pod de gheata care blocheaza raul Belis pe o portiune de 600 de metri.

Ei au plecat din nou in zona ieri dimineata, dar pana la inchiderea editiei nici macar Pompierii nu putusera lua legatura cu ei, pentru a aflat daca au reusit explozia. Din cauza vantului, 13 posturi de transformare a curentului s-au defectat sambata noaptea, lasand fara energie electrica sapte localitati din zona montana. De altfel, la munte, zapada ajunge in unele zone la un metru. La ora transmiterii acestei corespondente, sunt inchise doua artere judetene si cateva portiuni de drumuri nationale. Cotele de atentie ale Somesului si ale afluentilor sai erau depasite in judetul Cluj la Dej, Apahida, Salatig si Luna de Jos, in Salaj la Radaia, in Bistrita-Nasaud la Beclean si Sintereag, in Maramures, ale Izei la Vadu Izei si Stramtura, ale Lapusului la Lapusel, iar in Satu Mare, ale raului Tur la Turulung, iar ale Cranei la Domnesti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.