Social 27 Iulie 2007 22:58
Curtea Comediantilor este un atelier de creatie artistica, descoperire, cultura, un spatiu atemporal in care cautam sa ne gasim radacinile culturale europene.

Acest eveniment readuce in mileniul trei viata si spectacolul trupelor ambulante ale Evului Mediu, renascentist si baroc, dar si traditiile acelor vremuri ramase in constiinta populara.

Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET, Primaria Rasnov si Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti organizeaza pana in data de 7 august 2007, editia a VIII-a a proiectului “Curtea Comediantilor - Atelier European de Arta Medievala, Renascentista si Traditionala”. Evenimentul se desfasoara la Rasnov, Sighisoara, Sibiu si Bucuresti si este sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor. Proiectul “Curtea Comediantilor” face parte din programul cultural “Sibiu - Capitala Culturala Europeana” si este finantat si de Programul european “Tineret in Actiune”. La Ateliere participa trupe de teatru din tara (Compania de arta Studio 24, Grupul de muzica medievala si traditionala TRUVERII, Cavalerii Ordinului de Transilvania din Hermanstadt-Sibiu, studenti de la UNATC), dar si trupe artistice de tineri din Spania (Raiceiros), Italia (Residui Teatro), Lituania (ELF theater), Croatia (Tirena), Estonia (Viruma) si Turcia. Vor fi invitate sa prezinte spectacole si Concerte in cadrul Curtii Comediantilor trupe din Romania (Trei Parale, Huniadi Cantores, Grupurile folclorice Romana si Calusul din Rasnov, Ansamblul folcloric DOINA-Bucuresti, Tabara Medievala de la Zarnesti) si din Portugalia (Jodicus Teatro).

Dupa ce a initiat Festivalul de Arta medievala de la Sighisoara (in 1992), SCAT CONCRET si Compania de Arta STUDIO 24 ofera ocazia descoperirii creatiei si a modului de viata al trupelor de artisti ambulanti printr-un proiect aparte, denumit “Curtea Comediantilor”. Devenit un eveniment traditional, “Curtea Comediantilor” a fost infiintata de Compania de arta STUDIO 24 in anul 2000, la Lecce, impreuna cu asociatia SPECIMEN. A fost continuata in acelasi an in Romania (Sighisoara, Bucuresti, Ramnicu Valcea - Participanti la Compania de Arta Studio 24 si Compania SPECIMEN Teatro) prin organizarea SCAT CONCRET, iar in anii urmatori s-a reluat la Sighisoara si Curtea Veche din Bucuresti (2001 - participanti din Romania si Galicia-Spania), la Hanul lui Manuc in Bucuresti (2002 - participanti din Romania si Italia), in cetatea Rasnov si in Bucuresti (2003-2006 - din 2005, la Muzeul National al Satului - participanti din Romania, Italia, Spania, Malta, Irlanda, Suedia, Portugalia, Croatia, Ungaria). Intalnirea pe plan artistic dintre tineri de culturi diferite ne dovedeste ca unitatea Europei trebuie sa se construiasca pe educatie culturala, caci prin arta barierele de limba, religie, sociale, economice sunt depasite.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.