Social 25 Iulie 2007 00:15
Cei mai multi romani isi doresc casatorie din dragoste.

85% dintre adulti isi doresc cel mult doi copii, ceea ce favorizeaza declinul demografic.

Cuplurile homosexuale sunt in continuare respinse de romani.

Conform rezultatelor Barometrului de Opinie Publica "Viata in cuplu la romani", realizat in luna mai a.c. de Fundatia Soros, romanii urmeaza un model romantic cand abordeaza subiectul "casatorie", pentru ca la capitolul "fericirea in cuplu" s-a stabilit urmatorul clasament: iubirea - 84%, fidelitatea - 77%, increderea reciproca - 76%. Sondajul de opinie a stabilit ca traseul in viata al romanului mediu incepe la 18 ani, cand isi incheie studiile si cand isi gaseste primul loc de munca. Curand, urmeaza parasirea casei parintesti (20 de ani), apoi casatoria cu/fara acte (22 de ani), nasterea primului copil (24 de ani).

Desi 78% dintre cuplurile casatorite locuiesc singure intr-o gospodarie, cuplurile tinere se confrunta cu o criza a locuintei. Cele sub 25 de ani duc lipsa propriei locuinte in proportie de 61%, iar cele intre 25 si 34 de ani au aceasta problema in proportie de 34%. Cea mai importanta cauza a problemelor in cuplu o reprezinta lipsurile materiale (70%) sau lipsa banilor (42%). Alte cauze sunt sarcinile gospodaresti (42%) sau comportamentul copiilor (20%). Bautura este considerata motiv de cearta de 10% din populatie, cele mai afectate fiind femeile. Divortul este acceptat mai mult in situatii extreme, cauzate in principal de violenta si alcoolism. In privinta relatiilor in afara casatoriei, diferentele intre sexe sunt considerabile. Doar 38% dintre femei au declarat ca au avut relatii sexuale inainte de casatorie, fata de 76% dintre barbati.

Relativ la venirea pe lume a copiilor, cei mai multi dintre romani leaga acest eveniment de intemeierea unei familii sau de posibilitatea asumarii responsabilitatilor. 75% dintre respondenti au declarat ca lipsurile materiale determina controlul nasterilor in cadrul familiei, iar trei sferturi din acestia spun ca apeleaza la metode contraceptive. In privinta cresterii si educatiei copiilor, ambii soti au o contributie asemanatoare ca grad de implicare. Timpul liber al sotilor este, de asemenea, comparabil, motivul fiind ca barbatii accepta sa se implice mai mult in treburile gospodaresti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.