Social 25 Iulie 2007 23:03
Pregatirile pentru Festialul si Concursul International “George Enescu”, editia cu numarul 18, continua.

Festivalul Enescu incepe la 1 septembrie si se desfasoara pe o perioada de trei saptamani, cu o saptamana mai mult decat precedenta editie, finalizandu-se pe 23 septembrie. “Pentru acest eveniment international Guvernul a acordat o suma de 22 milioane de RON”, a precizat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. Anul acesta vor avea loc 125 de manifestari in toata tara, iar in Bucuresti 100 de evenimente muzicale. Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov, Sinaia, Sibiu vor fi orasele in care vor putea fi vizionate si ascultate diverse spectacole pe parcursul Festivalului si Concursului.

“Anul acesta batem recordul la sectiunea compozitie: 118 lucrari inscrise”, a precizat ministrul Iorgulescu. Daca ne referim la statistici, la cele trei sectiuni ale Concursului Internatioanl “George Enescu” (pian, vioara si compozitie), s-au inscris 203 concurenti din peste 35 de tari: 44 concurenti din 15 tari, pentru sectiunea de pian, 41 din 17 tari la sectiunea vioara si 118 lucrari din 34 de tari la compozitie. Tot in cadrul festivalului, in data de 7 septembrie, va fi decernata si vioara Stradivarius, prin concurs. Printre membrii juriilor Concursului International “George Enescu” fac parte personalitati din Germania, Austria, Italia, Spania, Finlanda, Elvetia, Anglia, Rusia, Polonia si Romania.

9 orchestre din strainatate si 8 din Romania

Programul Festivalului cuprinde 35 de lucrari din creatia enesciana, din care 19 opusuri si 16 lucrari fara opus; 145 de opusuri din repertoriul international; 95 de lucrari contemporane romanesti, precum si finalele cu orchestra si Gala Laureatilor Concursului. In cadrul programului editiei din anul 2007 vor participa 9 orchestre simfonice din strainatate, 8 orchestre simfonice si camerale din Romania, 2 colective de opera, 2 trio-uri, 2 cvartete, 1 cvintet si 8 formatii corale. Participantilor la Festival le vor fi asigurate peste 4.500 de nopti de cazare, 18 zboruri charter, peste 400 de zboruri externe pe curse regulate, 20 de camioane de echipament tehnic si instrumente muzicale.

Oedip, la Opera Mare din Paris

In vederea optimizarii conditiilor acustice ale Salii palatului au avut loc consultari cu specialisti straini si vor fi angajate cele mai competitive companii de profil din Europa. “Remodelam acustica Salii Palatului, iar in trei saptamani va fi gata”, a asigurat ministrul Culturii. La “singurul Festival International pe care-l are Romania”, asa cum a spus directorul artistic al festivalului, Ioan Holender - directorul Operei din Viena - cel mai interesant si cel mai important lucru este ca se va face o sala de concerte asa cum s-a construit in 1889 la Ateneul Roman”. Problema numarul unu ar fi ca “orice intarire acustica poate fi mai buna sau mai proasta, dar niciodata ideala. Sala Palatului este o sala cu acustica 0, iar pentru ca sala sa fie la standarde internationale ar trebui o acustica naturala. Numai asa o sala este demna de muzica”, a precizat Holender. “Editia 2007 este prima cand opera Oedip a lui Enescu nu se va canta, deoarece spectacolul nu este nici in programul Operei Romane si pentru ca nu exista o sala care sa se preteze unei montari grandioase ca cea a lui Petrica Gheorghiu sau Andrei Serban”, a declarat directorul artistic al Festivalului, Ioan Holender. Opera “Oedip” de George Enescu se va monta in stagiunea 2010-2011 la Opera Nationala din Paris, sala Garnier.

“Nicolas Joel este noul director al Operei Nationale de la Paris si cand am fost la Paris am luat masa cu el si mi-a confirmat definitiv ca in stagiunea 2010-2011 se va monta “Oedip” de Enescu la Opera Mare din Paris, in sala Garnier. E un lucru mare, este prima data dupa 1936 ca se remonteaza “Oedip” la Paris, unde a fost si premiera spectacolului”, a spus Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului “George Enescu” si director al Operei din Viena.

In 2009, Concursul Operalia va fi la Bucuresti

Intors recent de la Paris, unde a participat la Concursul Operalia, Ioan Holender ne-a dezvaluit, in cadrul unei conferinte de presa, ca a stabilit impreuna cu Placido Domingo ca editia 2009 a concursului sa poata avea loc la Bucuresti. Este un castig pentru noi, mai ales ca “ Romania a fost singura tara in care i-a fost anulat un concert lui Placido Domingo, cu trei zile inainte de sustinere”, a adaugat Ioan Holender.

11 septembrie, seara muzicalo-literara

La editia 2007 a Festivalului “George Enescu”, directorului artistic al Festivalului i s-a parut oportuna si o intalnire cu personalitati culturale din diverse domenii, care vor discuta intr-o seara muzicalo-literara, pe 11 septembrie, despre efectele atentatelor teroriste de la New York asupra vietii lor. “In cadrul manifestarii se va canta la vioara, la pian, la violoncel, o sonata”, a spus Ioan Holender, adaugand ca ar putea fi invitati si actorii Valeria Seciu si Marcel Iures.

TVR are 300 de ore de emisie in 2 ani

“Pentru Televiziunea Romana este o onoare sa poata sustine si sa transmita acest festival”, a spus presedintele si directorul general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Alexandru Sassu. Deja TVR reprezinta 300 de ore de emisie in doi ani, iar anul acesta TVR 1 va transmite in direct concertul de deschidere si pe cel de inchidere al festivalului. Pe toata perioada Festivalului vor fi patru care de emisie care vor asigura vizionarea si transmiterea evenimentelor. De asemenea, Radiodifuziunea va avea 55 de transmisiuni.

Cu trecerea anilor Festivalul si Concursul “George Enescu” se dezvolta, nu numai din punct de vedere al participarii muzicale, ci mai ales datorita ajutoarelor financiare de care beneficiaza, anul acesta numai din sponsorizari si servicii Festivalul a adunat 600.000 de euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.