Social 24 Iulie 2007 01:00
Cu ajutorul Ministerului Sanatatii, cei mai mici romani invata din fasa ce inseamna sa traiesti intr-o tara cu clima africana si autoritati pe masura

Ministrul Sanatatii a luat prea tarziu decizia de dotare a spitalelor cu echipamente de racire a aerului. Pana si in spitalele bucurestene, aflate mai mult in vizorul ministrului, pacientii isi aduc de acasa ventilatoare.

In majoritatea spitalelor mari din tara si din Bucuresti nu exista aparate de aer conditionat. In maternitati, bebelusii sufera de caldura. In spitalele din Vrancea pacientii se inghesuie cate doi in pat.

Cele mai napastuite victime ale caniculei sunt bolnavii internati in spitale.

Boala lor si-a facut in aceste zile un aliat puternic din temperaturile de peste 40 de grade Celsius. La spitalele judetene si din Bucuresti sistemele de racire a aerului lipsesc. Putini pacienti beneficiaza de instalatii de aer conditionat in saloane. Marea majoritate patimesc, numarand zilele pana la externare. La Maternitatea Bucur din Bucuresti bebelusii care s-au nascut in zodia caniculei respira aerul racit de ventilatoarele aduse de parinti, iar in saloane caldura este insuportabila. Femeile care au nascut isi pun pe perne sticle cu apa rece pentru a se racori. La Spitalul de Arsi din Bucuresti pacientii care nu au aer conditionat in saloane si-au adus ventilatoarele de acasa. Bolnavii din Spitalul Judetean de Urgenta Constanta au acoperit geamurile cu prosoape ude, iar in unele spitale din Iasi stau si cate doi in pat, impartind si boala, si transpiratia. Ministrul Sanatatii, devenit coordonatorul Comisiei de lupta impotriva caniculei, a decis tardiv ca este nevoie de instalatii speciale in spitale. Alocarea banilor chiar cu cateva zile inainte de anuntata perioada de canicula nu i-a ajutat pe oameni. Aparatele nu se mai gasesc pe piata, iar procedurile de achizitie vor intarzia cu o luna instalarea echipamentelor.

Pe langa medicamentele pe care cei spitalizati sunt nevoiti sa le aduca de acasa, acum bolnavii trebuie sa se aprovizioneze si cu ventilatoare pentru a rezista caniculei. Cei care au rude mai instarite se bucura de cateva guri de aer ventilat. Colegii de suferinta mai saraci doar privesc. Respirand greu, se roaga sa paraseasca cat mai repede patul de suferinta. Reforma lui Nicolaescu a primit inca o lovitura, de data asta de la canicula.

Dorm pe sticle de apa rece

La Maternitatea Bucur situatia este jalnica. La temperaturi de peste 40 de grade Celsius, femeile care tocmai au nascut se racoresc cu sticle de apa puse sub ceafa. Conditiile de cazare sunt jalnice. Dna Mogoran a nascut de curand, iar doua zile au fost de foc. si la propriu si la figurat. La etajul doi al maternitatii, un colos construit in vremea lui Ceausescu si uitat de Ministerul Sanatatii de mai bine de 16 ani, caldura devine si mai insuportabila. La Sectia nou-nascuti, parintii aduc de acasa ventilatoare pentru ca bebelusii sa poata respira. "Este foarte greu, dupa cum se vede nu sunt conditii sub nici o forma", a apucat sa ne spuna o proaspata mamica. Tatal micutului practic sufla peste el, nestiind ce sa mai faca pentru a indeparta aerul cald. Imediat ce am patruns in saloane, o angajata ne-a dat afara din spital. Motivul invocat a fost ca nu aveam aprobarea conducerii sa vorbim cu pacientii. De fapt, angajata era nemultumita ca am vazut necenzurat conditiile in care stau bolnavii dintr-o maternitate a UE. Personalul medical sufera alaturi de pacienti, de aceea este mai bine sa arate problemele din spitale si nu sa le ascunda. Contactat telefonic, Marin Teodor, managerul Maternitatii Bucur si al Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", a confirmat lipsa dotarilor. "In zilele urmatoare, o sa primesc 11 aparate de aer conditionat pe care le voi pune la Sectia ATI. Trei sunt pentru Maternitatea Bucur, unul pentru camera de garda a acestei unitati, iar sapte pentru Spitalul 'Sf. Ioan>>. Blocul operator al maternitatii va fi dotat cu echipamente speciale de climatizare, dar abia peste o luna, din cauza procedurii de achizitie. Voi demara procedura de urgenta", a spus Marian Teodor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.