Social 23 Iulie 2007 23:05
Dupa ce a reusit sa dreseze o retea de neuroni virtuali, Razvan Florian ar putea revolutiona aplicatiile de zi cu zi ale ciberneticii.

Cercetatorul clujean a brevetat un sistem prin care o retea de neuroni simulati pe un computer poate invata un anumit comportament in urma recompenselor si pedepselor primite din partea celui care antreneaza reteaua. La fel ca in cazul unui ciine care invata o comanda in urma unei constringeri, Razvan Florian, de la Centrul de Cercetari Cognitive si Neuronale (Coneural) din Cluj, a creat un vierme pe calculator, care a invatat sa gaseasca o sursa de mincare, prin modificarea tariei conexiunilor dintre neuroni.

Metoda de invatare descoperita pentru instruirea robotilor va fi utilizata pentru o serie de sarcini pe care robotii vor fi, in acest fel, capabili sa le duca la bun sfirsit. Acestia vor putea fi utilizati in medii ale caror caracteristici se schimba tot timpul, precum o simpla bucatarie, in care apar mereu schimbari in pozitiile obiectelor sau obiecte noi. „Robotii ar putea fi instruiti de catre orice utilizator si ar putea indeplini o gama variata de sarcini, spre deosebire de robotii care pot avea doar comportamente stereotipe, implementate de programatori inainte de livrarea catre utilizatorii finali“, explica Florian.

Proiectul cercetatorului clujean este cu atit mai important, cu cit chiar seful Microsoft, Bill Gates, a numit cibernetica cel mai „fierbinte“ domeniu al tehnologiei, estimind ca robotii vor fi din ce in ce mai prezenti in viata noastra, in domenii precum asistenta persoanelor in virsta sau cu dizabilitati ori in constructii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.