Social 21 Iulie 2007 23:42
Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mircea Diaconu, Dorel Visan si Dorina Lazar relateaza pentru Cotidianul care sint rolurile care le-au ramas la inima.

Mircea Diaconu tine in mod paradoxal nu la interpretarile care l-au facut celebru, ci la cele pe care le considera intr-un fel nedreptatite. “Fiu-meu, care are 16 ani si nu prea are rabdare sa vada filmele mele mai vechi, mi-a spus zilele trecute: degeaba te zbati. Rol mai bun decit in 'Filantropica>> n-ai sa mai faci! Toata lumea ma stie din 'Filantropica>>, 'Buletin de Bucuresti>> si din 'Mere rosii>>. Habar n-am de ce publicului i-au placut tocmai astea. Pentru mine, un rol foarte important a fost cel din 'Secvente>> al lui Alexandru Tatos, un film extrem de inovator la vremea lui. Eu jucam acolo un rol de compozitie. Interpretam un sef de birt pe care-l parasise nevasta si din pricina asta umbla mereu beat.”

Un alt film a carui cadere in uitare actorul o regreta este “Nunta de piatra”, singurul film romanesc aflat la Muzeul Academiei Americane de Film.

In teatru, Mircea Diaconu a lucrat cu monstri sacri ai regiei romanesti, in perioada de glorie a Teatrului Bulandra: a jucat in “Elisabeta I”, “O scrisoare pierduta”, “A 12-a noapte” si “Furtuna” in regia lui Liviu Ciulei si in legendarul spectacol “Revizorul” al lui Lucian Pintilie, montarea care a provocat cel mai mare scandal teatral in epoca fiind interzisa de cenzura comunista. “Desi aveam doar 22 de ani, Lucian Pintilie mi-a incredintat un rol important”, precizeaza actorul.

Cariera lui Victor Rebengiuc este strins legata de Teatrul Bulandra si a stat sub semnul intilnirii cu doi mari regizori: Liviu Ciulei si Lucian Pintilie. “Colaborarile mele cu Pintilie au fost nenumarate, dar eu nu ma satur niciodata de el. Nu as fi actorul si omul de astazi fara Pintilie si Ciulei”. Sub bagheta lui Ciulei a interpetat un rol devenit legenda in cinematografia romaneasca, Apostol Bologa din “Padurea spinzuratilor”, film laureat cu Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, iar in teatru, tot in regia lui Liviu Ciulei, a facut roluri importante, dintre care actorul a amintit: Stanley din “Un tramvai numit dorinta” de Tennessee Williams, Brutus din “Julius Caesar” de Shakespeare, Bubnov din “Azilul de noapte” si Fundulea din “Visul unei nopti de vara”.

In film, cele mai mari realizari ale sale au fost legate de numele lui Lucian Pintilie: “De ce trag clopotele, Mitica?', “Balanta”, “Niki Ardelean colonel in rezerva”, “Tertium non datur” si multe altele. Marele actor nu a trecut cu vederea nici rolul din scurtmetrajul “Un cartus de Kent si-un pachet de cafea” pentru care regizorul Cristi Puiu a primit Ursul de Aur la Berlinala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.