Social 20 Iulie 2007 01:05
Estomparea granitelor dintre tari si continente, ca urmare a relaxarii la nivel legislativ si a intensificarii fluxului de imigranti, a facut ca posibilitatea de a achizitiona diverse proprietati in afara tarii de origine sa devina din ce in ce mai atractiva. Ca americanii sau britanicii se dau peste cap pentru a-si cumpara o casa de vacanta intr-o locatie exotica nu mai este de mult o noutate.

Iata, insa, ca dezvoltarea efervescenta a pietei imobiliare autohtone deschide si ochii romanilor, si aceasta nu numai cand vine vorba de propria "ograda". Daca, din cauza preturilor ridicate, locatiile exotice consacrate nu intra, cel putin deocamdata, in calculul romanilor, posibilitati exista totusi si pentru buzunarul lor. Strategia cea mai eficienta ar consta in alegerea acelor piete turistice emergente, unde preturile sunt, la inceput cel putin, mult mai mici decat in cele dezvoltate. Momentul oportun pentru a derula o astfel de investitie este cel care ofera, de altfel, si posibilitatea unor randamente deloc de neglijat.

Regency Towers ofera 72 de apartamente pe litoralul Marii Rosii

Una dintre pietele turistice emergente, putin luata in seama pana acum - atat de catre dezvoltatori, cat si de investitori - este Egiptul. Allan Applebee, reprezentant al companiei britanice The Right Move Abroad, a subliniat: "Egiptul este foarte nou ca destinatie pentru investitiile straine, nefiind o locatie care le-ar veni in minte multora dintre cei care doresc sa-si cumpere o casa in afara tarii de origine. Cu toate acestea, ofera un urias potential pentru cresterea valorii investitiei si, avand in vedere numarul crescand al turistilor si stabilitatea politica a tarii, ofera, de asemenea, posibilitati investitionale pe termen scurt, mediu si lung".

In ceea ce priveste oferta companiei la ora actuala, Applebee ne-a declarat: "In acest moment, avem pe piata o proprietate, Regency Towers. De asemenea, vom avea o a doua proprietate de acest tip, dar inca asteptam mai multe detalii de la dezvoltatori". Desfasurat pe o suprafata de 4.000 mp si cuprinzand 72 de apartamente, ansamblul Regency Towers este localizat in regiunea El Kawser din orasul egiptean Hurghada, zona cunoscuta ca una dintre cele mai importante statiuni de pe litoralul Marii Rosii.

Preturile variaza intre 411 euro/mp si 614 euro/mp

Dincolo de atractivitatea turistica deloc de neglijat a zonei, unul dintre factorii care fac din Regency Towers si, prin extensie, din Egipt, o varianta viabila - chiar si pentru romani - pentru achizitionarea unei case de vacanta, sunt preturile. Dupa cum a mentionat Allan Applebee, acestea "variaza intre 284 lire sterline (411 euro)/mp si 424 lire (614 euro)/mp, in functie de etaj si priveliste". Ceea ce inseamna ca, la un buget minim de 27.595 lire sterline (circa 40.000 de euro), iti poti cumpara un apartament cu 1 dormitor si o suprafata de 80 mp, in timp ce, cu un maxim de 39.095 lire (aproximativ 57.000 euro), poti cumpara un apartament de 2 dormitoare, cu o suprafata de 100 mp. Preturilor mici li se adauga faptul ca legislatia egipteana nu prevede taxe pentru achizitionarea unei proprietati, astfel incat, ne-a aratat Applebee, "singurele cheltuieli peste pretul apartamentelor sunt legate de achitarea taxelor juridice si a celor de inregistrare, ce se ridica, in total, la circa 2.000 euro".

Pe litoralul romanesc, preturile sunt de 850-1.400 euro/mp

In acest context, este cat se poate de evident faptul ca, la nivelul pietei imobiliare mondiale, aceste preturi se situeaza la extrema minima. Applebee a subliniat: "In comparatie cu Bulgaria, de exemplu, ele se situeaza cam la jumatate. In comparatie cu vestul Europei, preturile sunt la o treime sau chiar o patrime, depinde de locatia avuta in vedere. Preturile sunt cam aceleasi ca si in Bulgaria".

Intr-o comparatie directa cu litoralul romanesc, posibilitatea de a cumpara o casa de vacanta in Egipt devine inca si mai atractiva. Astfel, in ceea ce priveste preturile la locuintele de pe litoralul romanesc, Sorin Lacusta, directorul departamentului rezidential al Reggata, estimeaza un nivel de 1.000-1.400 euro/mp, in functie de locatie. Aceasta in timp ce reprezentanta Ana Ionita, de la EuroMetropola, este usor mai modesta, indicand o valoare medie de 850-1.300 euro/mp. Chiar si la ritmul actual de crestere a preturilor, pe care Applebee il estimeaza la circa 30% anual, pentru cel putin 3 ani de acum incolo, diferenta ramane semnificativa, avand in vedere ca preturile pe piata romaneasca se situeaza pe acelasi trend ascendent.

Iar daca luam in considerare si preturile practicate in Capitala pentru o locuinta intr-un ansamblu rezidential nou - care incep de la circa 1.500 si ajung pana la peste 3.000 euro/mp -, ne dam seama ca, de departe, este mai rentabil sa-ti cumperi o casa in Egipt decat in Romania..


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.