Social 20 Iulie 2007 00:23
In SUA se vor lansa 39 de horroruri si thrilleruri in aceasta vara, un nou record. Primele au incasari indoielnice, iar sefii de studiouri isi fring miinile, constatind decaderea genului.

Media By Numbers LLC., o organiza-tie care tine evidenta incasarilor filmelor hollywoodiene, declara ca vinzarile de bilete scad pe masura ce studiourile pun pe piata un nou horror.

„Acest gen a avut numeroase urcusuri si coborisuri de-a lungul anilor - poate ca doar musicalul a avut mai multe“, afirma Paul Dergarabedian de la Media By Numbers LLC. El puncteaza si faptul ca in anii '30 filme ca „Frankenstein“ erau extrem de populare, dar cu timpul apetenta publicului pentru ele s-a uzat. In 1950, horrorul a iesit din nou la suprafata - reprezentat de filmele cu invazii extraterestre, precum „The Thing from Another World“ -, dar nici de data asta trendul n-a fost longeviv. Actualul tsunami al genului a luat startul in 2004, cind 19 horroruri au incasat peste un miliard de dolari numai in America de Nord. Adica dublul sumei pe care peliculele de acest gen o strinse-sera in 2003 (525 de milioane), ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca in 2000 Hollywoodul realizase doar sapte astfel de lungmetraje. Printre best-seller-urile de acum trei ani se numara „Freddy vs Jason“, care a adunat 82 de milioane de dolari, si „The Texas Chainsaw Massacre“, care a livrat 80. Nici in 2005 sau in 2006, trendul nu s-a domolit: „Saw“ a facut 55 de milioane de dolari, alegindu-se si cu un bonus de doua continuari. Tot in acesti doi ani, 26 de horroruri au scos din buzunarele spectatorilor 841 de milioane de dolari, respectiv 811.

Pina acum, cele trei „Saw“ au adus, per total, 415,7 milioane de dolari, „facerea“ lor costind doar 15,2 milioane. Al patrulea va fi lansat in octombrie, iar producatorii sint optimisti, avind in vedere ca fiecare „portie“ din „Saw“ a avut incasari mai mari decit precedenta. Filmului i se prezice insa o soarta trista, daca e sa te iei dupa evolutia de pina acum a celei de-a doua parti din „Hostel“, care a avut premiera pe 8 iunie. A costat 10,2 milioane de dolari si a adus deocamdata 28,2 milioane. Comparati cu originalul: buget de 4,8 milioane de dolari, incasari de 80,6.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.