Social 20 Iulie 2007 23:31
Manu Katch, venit la Festivalul de Jazz de la Garina alaturi de ceilalti trei membri ai Cvartetului Jan Garbarek, a raspuns citorva intrebari in eclusivitate pentru Cotidianul.

Ati cintat cu unii dintre cei mai mari muzicieni din lume. Cum e sa schimbi atit de des colaboratorii si stilurile muzicale?

Lucrul asta mi-a servit foarte mult, mai ales in ceea ce priveste experienta si capacitatea mea de a ma adapta la culturi si muzici diferite. Cind cinti cu un artist croat, iar apoi cu unul american, perspectivele lor vor fi diferite, dar asta doar din punct de vedere cultural, pentru ca, din punct de vedere artistic, de cele mai multe ori sint foarte apropiati. Mai cred, de asemenea, ca am avut privilegiul de a fi invitat sa cint cu multi artisti si ca as fi fost prost sa refuz.

Din toata aceasta experienta extrem de vasta, a fost vreun proiect muzical care v-a placut in mod special? De ce?

Toate mi-au placut, v-am spus, asa am avut ocazia sa cunosc oameni si culturi diferite. Si pentru mine a fost cu adevarat o provocare sa dau tot ce am mai bun de fiecare data cind lucram la un nou proiect. N-a fost nimic usor, chiar trebuie sa te straduiesti din greu sa intelegi profunzimea si esenta muzicii lor.

Dar, dimpotriva, a fost vreunul care nu v-a placut deloc?

Nu, n-am acceptam niciodata proiecte care sa nu fie alegerea mea. Probabil ca cea mai grea parte din toata asta a fost calatoria, eu fiind stabilit in Franta, a trebuit sa zbor dintr-un colt in altul al lumii si uneori imi lua chiar foarte mult timp asta. Cam asta ar fi partea cea mai putin placuta, dar in rest, in ceea ce priveste proiectele muzicale, am stiut intotdeauna de ce voiam sa le fac pe fiecare si nu am fost niciodata dezamagit. Desigur, unele dintre ele veneau pe neasteptate (nu mai auzisem niciodata despre artistul respectiv si nu stiam cum lucreaza), dar pina la urma devenea foarte distractiv.

Ati cintat de la muzica traditionala pina la rock si jazz. Cum au avut loc aceste treceri?

As spune mai degraba ca eu n-am prea facut nimic... Cei care m-au contactat pentru colaborari stiau deja dinainte ce fac, asa ca mi-a fost destul de usor sa ma integrez in muzica lor. In orice caz, m-am aflat mai mereu in postura de a cere referinte despre cariera artistilor cu care am lucrat, asta in cazul in care nu-i cunosteam destul de bine, asta pentru a ma apropia mai mult de stilul lor.

De ceva vreme incoace, se pare ca v-ati stabilit la jazz. E doar o etapa sau o decizie definitiva?

Imi place foarte tare, e muzica pe care o ascultam inca de cind eram foarte tinar si reprezinta o importanta parte din mine. Nu stiu daca voi ramine definitiv la jazz, dar cu siguranta vreau sa continuu si sa experimentez cit mai mult, pentru a o intelege mai bine. Partea minunata a muzicii instrumentale este ca nu esti nevoit sa cinti intr-un format prestabilit, iti lasa libertatea si posibilitatea de a schimba des abordarea ritmica. Dupa toti acei ani in care am cintat pop si rock, jazzul imi asigura mai multe deschideri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.