Social 20 Iulie 2007 14:29
Medicul specialist Adrian Streinu-Cercel a anuntat ieri ca in Romania a inceput o epidemie de meningita, deoarece in doar trei saptamani au fost inregistrate 154 de cazuri. Boala afecteaza mai mult grupa de varsta 5 - 30 de ani, este de natura virala si se transmite pe cale digestiva.

Potrivit directorului Autoritatii de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, dr. Rodica Costinea, s-a constatat o crestere a numarului de cazuri de meningita acuta de etiologie virala raportate ca suspecte, in cadrul supravegherii neuroinfectiei cu virus West Nile, organizata anual in perioada mai-octombrie, in 19 judete considerate cu risc (Alba, Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dolj, Dambovita, Ilfov, Ialomita, Galati, Giurgiu, Mures, Sibiu, Prahova, Tulcea, Teleorman, Olt si municipiul Bucuresti). Astfel, in perioada 25 mai - 1 iulie au fost raportate 49 de cazuri, fata de 29 inregistrate in saptamana precedenta. In perioada 2-8 iulie au fost raportate alte 52 de cazuri, iar in perioada 9-15 iulie au fost raportate 53 de cazuri cu suspiciune.

Rodica Costinea a adaugat ca din punct de vedere epidemiologic, cazurile nu au legatura intre ele, deci se exclude transmiterea de la om la om. Ea a spus ca suspiciunile au aparut mai mult la grupa de varsta 5-30 de ani, de aceea, autoritatile au cerut investigatii in legatura cu imbaierea, care in corelatie cu circulatia mai intensa a enterovirusurilor (n.r. - virusuri cu localizare digestiva) in sezonul estival si prezenta acestora in apele de suprafata a condus specialistii la ipoteza ca boala ar putea avea o etiologie enterovirala ( n.r. - digestiva si virala).

Specialistul virusolog dr. Adrian Sterinu-Cercel a explicat ca desi doar patru cazuri din totalul suspiciunilor au fost confirmate ca fiind de meningita, autoritatile considera ca este un inceput de epidemie avand in vedere ca incepand cu data de 1 iulie, doar la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti au fost inregistrate 74 de suspiciuni, iar zilnic apar intre 3 si 5 cazuri noi

Streinu-Cercel a observat ca virusul care a generat cele patru cazuri confirmate de meningita este nespecific pentru a genera aceasta boala. "Este vorba despre virusul Echo 4 care in mod obisnuit genereaza boli acute respiratorii si foarte rar meningita. Nu este virus specific pentru meningita, dar virusii isi schimba in ultimii ani modul de atac asupra sistemului imunitar al oamenilor astfel incat sa creeze infectii mai puternice care sa nu fie controlate prin medicatie", a spus Streinu-Cercel.

Pentru a preveni extinderea epidemiei de meningita, autoritatile au decis sa intensificarea activitatilor de supraveghere a cazurilor raportate, reteaua medicala din judete a fost avertizata in privinta riscului de aparitie a unor imbolnaviri cauzate de enterovirusuri, la fel si administratiile locale care au fost anuntate sa ia masuri in sensul asigurarii unor cantitati de apa suficiente pentru populatia din judetele afecate de seceta si in privinta interzicerii scaldatului in locuri neamenajate.

Autoritatile recomanda de asemenea controlul si dezinfectia fantanilor publice si particulare si verificarea calitatii apei in teritoriile afectate de seceta. Dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat ca este obligatoriu spalatul frecvent al mainilor, mai ales inainte de masa si dupa utilizarea grupului sanitar, consumul de apa potabila numai din surse sigure sau eventual fierberea apei, spalarea fructelor si legumelor, strangerea si evacuarea gunoiului menajer, evitarea scaldatului in locuri neamenajate si prezentarea la medic pentru simptome ca febra, cefalee, varsaturi si diaree.

Potrivit dr. Adrian Streinu-Cercel, virusii care conduc la aparitia meningitei se elibereaza in mediu prin intermediul fecalelor, iar contaminarea este de natura virala. Profesorul Streinu-Cercel a atras atentia ca 60% dintre cazurile de meningita provin din mediul rural, iar restul de 40% din mediul urban. "O persoana contaminata care nu se prezinta la medic in primele ore de la aparitia simptomelor risca afectiuni ale auzului, poate face hidrocefalii, care necesita interventii chirurgicale, dar si suprainfectii bacteriene", a avertizat Streinu-Cercel, citat de NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.