Specialistii in managementul resurselor naturale ne atentioneaza si asupra necazurilor pe care le-ar putea provoca fructele si legumele, tratate cu diferite substante pentru a rezista cat mai mult si a avea un aspect imbietor trei-patru zile.

Cand mergem la piata sau la supermarket, ne orientam sa alegem doar legumele si fructele care arata mai bine. Nu intotdeauna optiunea noastra este si cea mai sanatoasa. "Suntem intr-o situatie dificila, pentru ca ne confruntam cu temperaturi foarte mari.

Oamenii se simt obligati sa se apere, folosind pesticide pentru combaterea daunatorilor sau produse de conservare pentru a le pastra o perioada mai indelungata de timp. Si toate astea afecteaza sanatatea", ne-a declarat prof. univ. Mihai Berca, specialist in managementul resurselor naturale. Acesta ne sfatuieste sa fim foarte atenti ca legumele si fructele sa nu aiba pete negre sau mucegai. Toxina de fermentatie ajunge in intreaga leguma, chiar daca indepartam partile nedorite.

Citeste si:

"De multe ori gasim rosii foarte frumoase, colorate si tari. Nici pe acestea nu e bine sa le luam pentru ca ele au fost pastrate cu un conservant. Cel mai adesea se foloseste clorura de calciu, care nu e foarte toxica, dar nici nu este de dorit sa o avem in alimentatie.

Acesti stimulatori de crestere nu sunt foarte periculosi, dar ar putea sa deregleze metabolismul consumatorului", ne-a spus Mihai Berca. Nu de putine ori am vazut la piata cum vanzatorii stropesc din cand in cand produsele pentru a le pastra un aspect cat mai viu. "Ar bine ca, din cand in cand, sa existe si un control asupra apei. Daca pe caldura asta salata are frunza teapana, atunci inseamna ca a fost pus in apa putin azot. Acesta e foarte periculos. Se intampla asa ceva in pietele de la noi.