Social 18 Iulie 2007 00:17
Temperaturile ridicate din ultima perioada nu ne provoaca doar o stare de disconfort, ci afecteaza si ceea ce mancam. Producatorii din industria alimentara avertizeaza ca pe timp de canicula cele mai perisabile sunt produsele lactate si preparatele din carne.

Specialistii in managementul resurselor naturale ne atentioneaza si asupra necazurilor pe care le-ar putea provoca fructele si legumele, tratate cu diferite substante pentru a rezista cat mai mult si a avea un aspect imbietor trei-patru zile.

Cand mergem la piata sau la supermarket, ne orientam sa alegem doar legumele si fructele care arata mai bine. Nu intotdeauna optiunea noastra este si cea mai sanatoasa. "Suntem intr-o situatie dificila, pentru ca ne confruntam cu temperaturi foarte mari.

Oamenii se simt obligati sa se apere, folosind pesticide pentru combaterea daunatorilor sau produse de conservare pentru a le pastra o perioada mai indelungata de timp. Si toate astea afecteaza sanatatea", ne-a declarat prof. univ. Mihai Berca, specialist in managementul resurselor naturale. Acesta ne sfatuieste sa fim foarte atenti ca legumele si fructele sa nu aiba pete negre sau mucegai. Toxina de fermentatie ajunge in intreaga leguma, chiar daca indepartam partile nedorite.

"De multe ori gasim rosii foarte frumoase, colorate si tari. Nici pe acestea nu e bine sa le luam pentru ca ele au fost pastrate cu un conservant. Cel mai adesea se foloseste clorura de calciu, care nu e foarte toxica, dar nici nu este de dorit sa o avem in alimentatie.

Acesti stimulatori de crestere nu sunt foarte periculosi, dar ar putea sa deregleze metabolismul consumatorului", ne-a spus Mihai Berca. Nu de putine ori am vazut la piata cum vanzatorii stropesc din cand in cand produsele pentru a le pastra un aspect cat mai viu. "Ar bine ca, din cand in cand, sa existe si un control asupra apei. Daca pe caldura asta salata are frunza teapana, atunci inseamna ca a fost pus in apa putin azot. Acesta e foarte periculos. Se intampla asa ceva in pietele de la noi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.