Social 18 Iulie 2007 23:46
Editia din acest an a festivalului si Concursului International de Canto Harclea Darclee, desfasurat in perioada 18-29 iulie, aduce pentru prima data in Romania secvente din capodoperele dedicate de Donizetti reginelor Anna Bolena, Maria Stuarda si Elisabetta I (din Roberto Devereux), marcand o data in istoria operei din tara noastra, marturie a splendorii aduse pe lume de belcanto.

La editia din acest an va fi prezent si baritonul Nicolae Herlea. Organizat sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, festivalul va incepe cu un concert inaugural, sustinut de pianistul Laur Hreniuc, soprana Georgeta Grigore, tenorul Bogdan Mihai si contratenorul Florin Ouatu, maestru acompaniator fiind Luminita Berariu. La concurs s-au inscris peste 150 de concurenti, multi dintre acestia au venit de pe patru continente, majoritatea descoperind pentru prima data tara noastra, orasul si scena pe care a debutat in 1881 viitoarea mare soprana nascuta in orasul de la Dunarea de Jos si care, in 1900, la Roma, avea sa fie prima interpreta a Floriei Tosca din capodopera lui Puccini.

Al saselea Concurs International de Canto Hariclea Darclee se desfasoara in perioada 18-29 iulie, la Braila. Editia din acest an a festivalului aduce pentru prima data in Romania secvente din capodoperele dedicate de Donizetti reginelor Anna Bolena, Maria Stuarda si Elisabetta I (din Roberto Devereux), marcand o data in istoria operei din tara noastra, marturie a splendorii aduse pe lume de belcanto. La editia din acest an va fi prezenta si incomparabila voce a baritonului Nicolae Herlea, care la opt decenii de viata, ne demonstreaza ce inseamna tineretea fara batranete.

Organizat sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, festivalul va incepe cu un concert inaugural, sustinut de pianistul Laur Hreniuc, soprana Georgeta Grigore, tenorul Bogdan Mihai si contratenorul Florin Ouatu, maestru acompaniator fiind Luminita Berariu. Sambata,28 iulie, concertul extraordinar “Europa canta cu noi” va avea loc pe esplanada Dunarii, cu participarea extraordinara a sopranei Mariana Nicolesco si corul Filarmonicii George Enescu, iar la pupitru va fi dirijorul festivalului Darclee, Marco Balderi. La concurs s-au inscris peste 150 de concurenti, multi dintre acestia veniti de pe patru continente, majoritatea descoperind pentru prima data tara noastra, orasul si scena pe care a debutat in 1881 viitoarea mare soprana nascuta in orasul de la Dunarea de Jos si care in 1900, la Roma, avea sa fie prima interpreta a Floriei Tosca din capodopera lui Puccini.

Alaturi de Mariana Nicolesco - presedinte de onoare al juriului, Nicolae Herlea - presedinte, membrii sunt dirijorul Marco Baldieri (Italia), Jacques Fournier (Franta), Claudio Gallina (Italia), Clauspeter Koscielny (Germania), Stephan Poen (Israel) si Dieter Topp (Germania). Dintre concurenti, Laur Hreniuc, zis Canarel, pianist prodigiu din Suceava, de numai 14 ani, descoperit de Mariana Nicolesco pe cand era in primele clase primare, va aparea in Concertul Inaugural si nu va fi in competitie cu nimeni. Acompaniati de Luminita Berariu, ceilalti trei artisti pe care publicul ii va aplauda in prima seara la Concertul Inaugural sunt laureati ai editiilor anterioare ale Concursului Darclee, dar s-au inscris si in acest an in marea competitie: tenorul Bogdan Mihai, soprana Georgeta Grigore si contratenorul Florin Ouatu. Dirijorul Marco Balderi, care a sosit la Braila dupa un turneu de succes in Mexic, a declarat: “Patru sunt azi in lume marile concursuri internationale de canto: Belvedere la Viena, Maria Callas la Atena, Luciano Pavarotti la Philadelphia si Hariclea Darclee la Braila. Niciunul nu se poate compara cu ce a creat Mariana Nicolesco in acest oras”. Iar Mariana Nicolesco, la randul sau, declara ieri: “Nu stiu cine are emotii mai mari in acest moment, eu sau concurentii. Dar cred ca totul a fost atat de bine pus la punct in ordinea muzicala si logistica, incat fiecare artist se va putea prezenta la cel mai bun nivel posibil. Si ca, laureat sau nu, fiecare se va depasi pe sine, iesind in felul sau invingator”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.