Social 18 Iulie 2007 12:40
Medicii rezidenti sunt revoltati ca taxa pentru a doua specializare ar putea creste de zece ori, ajungand pana la 2000 de euro, potrivit unei propuneri de ordin al Ministerului Sanatatii.Valoarea actuala a taxei variaza intre 200 si 300 de euro in functie de specialitate, informeaza NewsIn.

"Suma propusa de 1500-2000 euro pe an de rezidentiat este de-a dreptul aberanta, facand un raport la venitul mediu lunar al unui medic specialist care profeseaza in Romania", este de parere dr.Codrut Moldovan. "De ce anul trecut cei inscrisi plateau o suma de doar 200 euro pe an, iar acum, la nici un an interval suma creste de 10 ori?", s-a intrebat medicul, referindu-se la propunerea Ministerului Sanatatii, privind stabilirea cuantumului taxei pentru efectuarea pregatirii in vederea obtinerii celei de a doua specialitati inrudite, fara sustinerea concursului de rezidentiat.

Dr. Codrut Moldovan a explicat ca este medic specialist, cu un venit lunar de 250 euro si 20 de bonuri de masa, din care 100 euro lunar sunt cheltuiti pentru transport. El a a mai adaugat ca este nevoit sa faca naveta 80 km zilnic si are de intretinut o familie cu doi copii, motiv pentru care noile taxe propuse de minister sunt inacceptabile.

La randul sau, dr. Stefan Traian Grozescu, medic rezident, medicina de urgenta Bucuresti sustine ideea ca nivelul taxelor nu tine cont de nivelul de salarizare a medicului din sistemul sanitar public si nici din cel privat. "Cuantumul taxei avantajeaza pe cei cu bani, cu alte surse decat medicina si este de o imoralitate remarcabila, fiindca traim in Romania, iar aceste taxe trebuie adaptate realitatii medicale romanesti", a spus dr. Grozescu.

Medicii pot obtine a doua specialitate inrudita fara sa mai sustina concursul de rezidentiat. Plata taxelor se va face, potrivit propunerii Ministerului Sanatatii, in contul Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, iar neplata sumelor in conditiile stipulate in angajamentul de plata va atrage dupa sine excluderea definitiva din programul de pregatire.

Din sumele incasate, 20% revin Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, iar 80%, institutiilor de invatamant superior medical, medico-dentar si farmaceutic uman. Din sumele incasate, institutiile de invatamant superior medical trebuie sa aloce unitatilor sanitare in care se desfasoara programul de pregatire, 20% pentru specialitatile pentru care taxa este de 2.000 de euro si 15% pentru specialitatile pentru care taxa este de 1.500 de euro.

Inscrierea la cea de-a doua specialitate inrudita, fara sustinerea concursului de rezidentiat, se face pe baza propunerii unitatii sanitare publice sau private in care este incadrat solicitantul. Medicii neincadrati pot depune cereri in nume propriu. Totodata, inscrierea se face doar cu avizul de primire din partea unui coordonator, cadru didactic cu functie de predare. In cazul in care unitatea sanitara publica suporta taxele de pregatire in cea de-a doua specialitate, medicul va incheia un act aditional la contractul de munca prin care se obliga sa practice practica in cea de-a doua specialitate in unitatea sanitara respectiva, pentru o perioada de minimum trei ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.