Romania inregistreaza cea mai ridicata rata din lume a deceselor provocate de bolile de inima

Romania ocupa, in acest moment, primul loc in lume in ceea ce priveste rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, conform datelor publicate de OMS si American Heart Association, cu o rata de 61%, fata de 37% in Comunitatea Europeana si 53% in statele care au aderat la UE. In timp ce in Romania mortalitatea prin boli cardiovasculare creste, in UE si in tarile care au aderat deja la aceasta, unde, de mai mult de 15 ani, exista programe sustinute de informare, educare, preventie si tratament, rata mortalitatii cardiovasculare este in scadere, potrivit acelorasi documente.

Ca raspuns la aceasta situatie, campania "Inimi pentru Inimi", initiata impreuna cu Societatea Romana de Cardiologie, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania, Fundatia Renasterea si sprijinita ulterior si de Serviciul de Ambulanta Bucuresti si de UNITER, este primul program national, sustinut mediatic, pentru diminuarea impactului bolilor cardiovasculare in Romania. In Romania sunt peste patru milioane de hipertensivi, din care doar jumatate sunt probabil diagnosticati. Numarul persoanelor cu hiperlipidemie ori sindrom metabolic din Romania depaseste sapte milioane, din care doar aproximativ 3-4% sunt diagnosticati. In aceste conditii, este evidenta importanta stimularii adresabilitatii la medic pentru consult cardiologic, pentru depistarea si tratarea bolilor cardiovasculare, sustin specialistii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.