Social 16 Iulie 2007 01:33
Inspectorii sanitari din intreaga tara au inceput campanii de verificare a strandurilor. Concluzia: apa din bazine este plina de microbi, iar multe stranduri nu au nici punct de prim ajutor si nici salvamar

Moartea fetitei de 12 ani din Caracal, acum aproape doua saptamani, la strandul din localitate i-a pus pe jar pe inspectorii sanitari din tara. Ei au demarat controale serioase la strandurile si locurile de scaldat. A rezultat o ploaie de amenzi, iar mai multe stranduri, care functionau de ani buni fara autorizatie, au fost inchise. „A trebuit sa moara un copil ca autoritatile sa inceapa controalele si sa aplice sanctiuni", spun acum neputinciosi cei care au asistat la drama familiei Giurea, din Caracal.

La Craiova, unul dintre cele mai mari orase ale tarii, doar doua dintre cele sapte stranduri indeplinesc normele sanitare, iar inspectorii nu au mai facut nicio verificare de la inceputul verii. Chiar daca la momentul controlului s-a constatat ca normele sanitare sunt incalcate, inspectiile nu s-au mai repetat. Bazinele de la Roma si Zeus functioneaza de ani buni fara autorizatie sanitara.

Pana acum, niciunul dintre proprietarii strandurilor ilegale nu au fost sanctionati. Inspectorii sanitari au somat insa proprietarii de la Roma si Zeus, Cristi Staicu (ginerele controversatului om de afaceri Dinel Staicu) si, respectiv, consilierul pe probleme de rromi al prefectului de Dolj, Ilie Bambaloi, sa remedieze problemele. „Am lasat o instiintare patronilor sa ne caute, ca sa vedem ce este de facut. Le-am dat si amenzi. Patru, pana acum" , a afirmat dr. Emilia Cornea, inspector sanitar in cadrul ASP Dolj.

„Roma si Zeus nu sunt bune de scaldat din niciun punct de vedere, nici igienic, nici al calitatii apei", preciza Marian Voinescu, seful Inspectiei Sanitare de Stat Dolj. La sfarsitul saptamanii trecute, strandul inca functiona, fara autorizatie, dar plin de clienti. La strandul de la Isalnita, situat la doar cativa kilometri de Craiova, plaja este plina de mucuri de tigari, peturi, cutii de bere, iar de toalete nu te poti apropia din cauza mirosului. Nici strandurile Preajba sau Hanul Doctorului, de la periferia Baniei, nu indeplinesc toate conditiile. Totusi amenzile nu curg, asa cum ar fi normal, pe motiv ca de la locul inspectiei lipsesc patronii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.