Social 14 Iulie 2007 01:20
Mircea Cartarescu a vandut intr-o saptamana 5.000 de volume din ultima parte a trilogiei „Orbitor"

Dupa 11 ani de zel impins la limita, Mircea Cartarescu a incheiat proiectul vietii sale. Autorul a lansat, miercuri, la Libraria Humanitas Kretzulescu, „Orbitor. Aripa dreapta", ultimul volum din trilogia inceputa cu „Aripa stanga" si continuata cu „Corpul".

Pentru scrierea celui de-al treilea volum din trilogia „Orbitor", Mircea Cartarescu a primit o bursa de un an langa Stuttgart, la Schloss Solitude. Si-a gandit in tihna romanul, la un castel, departe de zgomotul lumii cotidiene. Iar efortul i-a fost rasplatit de vanzari pe masura. Primul tiraj din „Orbitor. Aripa dreapta", de 5.000 de exemplare, s-a epuizat deja in prima saptamana de la aparitia cartii in librarii. Editorii au fost nevoiti sa scoata un al doilea tiraj, tot de 5.000 de exemplare.

Mircea Cartarescu, care a publicat primul volum din „Orbitor" in 1996, le-a spus celor peste o suta de persoane adunate in librarie ca nu este „mandru" de romanul pe care l-a scris, ci doar „recunoscator". „Nu stiu cum s-a scris aceasta carte, aceasta trilogie, ma simt ca un fel de medium care a primit-o din alta parte. Acea alta parte, pe care nu stiu cum sa o numesc, este adevaratul autor". Directorul editorial Humanitas, Lidia Bodea, considera ca aparitia volumului reprezinta „evenimentul editorial al anului 2007, evenimentul prozei romanesti al ultimelor decenii, constructia romaneasca cea mai solida data vreodata in proza romaneasca".

O carte scrisa pe „jumatate"

„Citind aceasta carte nu descifrati mintea mea, ci, daca ea este buna de ceva, descifrati propria personalitate. Nu e nimic de inteles in aceasta carte, este doar de trait. Nu e nimic de explicat, numai de mangaiat. Este o carte facuta pentru a fi mangaiata, e o carte senzuala intr-un anumit fel. Eu am scris doar o jumatate, cealalta jumatate e in mintea dumneavoastra", a mai spus Cartarescu.
„Sa nu consideram ca ceea ce se petrece azi este o fapta printre faptele obisnuite ale vietii noastre. Eu sunt foarte convins ca ceea ce a incheiat astazi Mircea Cartarescu la capatul a 11 ani de munca reprezinta un tip de exemplaritate a efortului, a concentrarii si a creativitatii fiintei umane, care nu este masura obisnuita a oamenilor", a spus si Gabriel Liiceanu, directorul Humanitas.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.