Social 14 Iulie 2007 00:09
Juan Gmez-Jurado poate fi considerat la ora actuala un Dan Brown al Spaniei. De ce? Romanul sau se vinde peste tot in Europa (deci, si la noi) si a fost tradus in 39 de tari…

Jurnalul National: Munca dumneavoastra ca scriitor este influentata de munca de jurnalist sau invers?

Juan Gomez-Jurado : Probabil ca influentele sunt reciproce. Dar principala ramane munca de scriitor. Am nevoie de tone de documente pentru a scrie; de aceea formatia de jurnalist reprezinta un avantaj. Cititorii detecteaza intotdeauna diferentele dintre o scriitura bine documentata si una "usor digerabila".

Ce obiceiuri aveti atunci cand scrieti?

Sa vedem... patru ore de citit, patru ore de scris. Liniste pentru romane si fundal zgomotos pentru articole si recenzii. Imi scriam paginile jurnalistice in cea mai apropiata cafenea. Obisnuiam sa-mi scriu romanul noaptea si sa ma documentez dupa-amiaza - cand oamenii pe care ii deranjam in Quantico si in New York erau disponibili.

Ce reprezinta pentru dvs. "Codul lui DaVinci"? V-a influentat?

Un roman interesant care m-a delectat. Nu mi-a influentat munca in mod deosebit. Recunosc influenta lui Stephen King, Ken Follet, Arturo Perez-Reverte... Imi place cultura populara si gust romanele care se bazeaza numai pe "actiune". Dar cateodata sunt subtirele, cu personaje lipsite de profunzime. Eu incerc sa evit asta.

Cum ati decis sa abordati un atare subiect...

Aceasta e o intrebare interesanta, dar si dificila. Exista un soi de predestinare magica in aceasta poveste. In ianuarie 2003 ma gandeam la ideea de a scrie un roman despre un ucigas in serie. Incercam sa inteleg cum ajunge raul sa creasca in inimile oamenilor si faceam cercetari despre criminalii in serie. Intr-un miez de noapte, in timp ce mergeam spre bucatarie sa-mi iau un pahar cu apa, ceva mi-a captat atentia. Deasupra cosului cu rufe murdare erau doua tricouri asezate intr-un anume fel. Unul era negru, celalalt alb. Pe intuneric aratau ca niste haine preotesti. Chiar in acel moment mi-a venit ideea... CE-AR FI DACA... Pentru ca toate romanele incep cu CE-AR FI DACA... Ce-ar fi daca un preot avea sa devina criminal in serie? Asa ca mi-am petrecut restul noptii notand ideile care-mi treceau prin cap. Cateva zile mai tarziu am inceput sa cer ajutorul expertilor pentru a intelege cum ar fi posibil asa ceva. Cu ajutorul lor nepretuit am reusit sa alcatuiesc dosarul lui Viktor Karosky, fundamentul intregului roman. Una peste alta, datele de la Institutul Sfantul Matei sunt reale, la fel ca si profilele personajelor principale


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.