Social 14 Iulie 2007 13:45
Sindromul privitului la calculator afecteaza aproximativ 80 la suta dintre persoanele care utilizeaza n mod regulat calculatorul doua sau mai multe ore pe zi, cei mai predispusi fiind cei cu varste de peste 40 de ani. "Sindromul privitului la calculator descrie o varietate de simptome oculare, precum cefalee, ochi iritati si uscati, vedere neclara, oboseala vizuala, sensibilitate la lumnina, tulburari de simt cromatic, vedere dubla care sunt produse sau agravate de folosirea n mod frecvent a computerului", a declarat pentru NewsIn, medicul oftalmolog de la Centrul Medical Medicover, Anca Cristescu.

Potrivit oftalmologului, ochii prezinta sensibilitate la lumina fie din cauza ferestrelor luminoase sau a surselor de lumina situate in vecinatatea monitorului, fie din cauza ecranului acestuia. Medicul Anca Cristescu considera ca persoanele care lucreaza aproape de ecranul calculatorului risca sa sufere o diplopie tranzitorie, adica sa aiba senzatia ca vad dublu.

Oftalmologul recomanda persoanelor care incep sa lucreze regulat cu calculatorul sa-si faca un consult oftalmologic, pe care sa-l repete anual.

"Este necesara o pauza vizuala la fiecare 20 de minute, ridicand privirea din monitor si fixand un obiect indepartat. Aceasta pauza previne si aparitia problemelor cromatice tranzitorii cand se folosesc figuri colorate", a explicat oftalmologul.

Pentru a evita uscaciunea si iritatia ochilor medicul oftalmolog considera eficienta o clipire deasa si recomanda pozitionarea monitorului la o distanta de 50-60 de cemtimertri fata de ochi. "Foarte utila este folosirea lacrimilor artificiale, mai ales la purtatorii de lentile de contact", a spus Anca Cristescu.

De asemenea, medicul oftalmolog este de parere ca cei care poarta lentile de contact nu ar trebui sa foloseasca prea mult computerul pentru ca expunere prelungita la calculator sensibilizeaza corneea si ii scade rezistenta, iar operatiunile de punere si scoatere a lentilei, prin frecare, creeaza leziuni la nivelul corneei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.