Social 13 Iulie 2007 23:38
In 1955, Victor Toma a combinat 1.500 de tuburi electronice si a realizat computerul CIFA-1, care avea dimensiunea a trei sifoniere, lipite.

Gheorghiu Dej l-a felicitat, apoi a fost medaliat de Nicolae Ceausescu si de Ion Iliescu, iar Academia Romana l-a facut membru de onoare.

In perioada 1995-2006, senatorii au votat electronic pe ultima inventie a actualului octogenar, care si-a incheiat astfel cariera de peste jumatate de secol.

Oficial, Victor Toma este tatal calculatoarelor din tarile socialiste din Europa, mai putin URSS. Dupa patru ani de lucru, in 1955, refugiatul din Basarabia a dat lovitura la Bucuresti cu primul calculator. A urmat o serie de inventii pana in 1995. A continuat sa lucreze pana acum doi ani, cand a fost rapus de boala si obligat sa priveasca cerul prin ochiurile prafuite ale unui apartament de pe bulevardul Magheru.

Victor Toma pare un urias culcat pe o rana doar ca sa admire privelistea. Nu-i face placere sa fie vazut asa, dar nu are incotro si parca nici nu-i mai pasa. O boala dura i-a atacat coloana si, de doi ani, este prizonierul patului. Sotia sa ne interzice fotografiatul, dar ne arata imagini estompate de decenii in care Victor Toma parea uriasul din mijlocul multimii. Dominator, energic, foarte constiincios, inventiv, spiritual. Acestea sunt cuvintele care i-au creionat un portret de legenda, un tablou realizat de cei care l-au cunoscut si pe care el il neaga. "Sunt exagerari" - sunt cuvintele soptite ale celui care este "mama si tatal" CIFA-1, primul calculator din Romania si din celelalte tari socialiste.

Refugiatul care a cucerit lumea

Nascut in Basarabia in urma cu 85 de ani, Victor Toma este un refugiat care a reusit sa impresioneze lumea printr-o inteligenta sclipitoare si o perseverenta fanatica. Ajuns in Capitala Romaniei la inceputul anilor '40, Toma s-a inscris la Universitatea Tehnica, Sectia de radio-comunicatii, pe care a absolvit-o in 1945. A lucrat ca asistent din 1946 pana in '48, apoi a muncit timp de doi ani pentru concernul Tesla din Praga. Din colturile laboratorului de cercetari, Victor Toma a scos de urechi prima inventie: releu electronic discriminator de tensiune. Inventia a fost brevetata in Cehoslovacia si chiar recompensata financiar, dar a fost retinuta de Ministerul Apararii pentru ca nu era destinata publicului larg. Atunci a aflat basarabeanul ca a lucrat doi ani la un proiect militar secret.

S-a intors in tara in 1950, a inceput activitatea la Institutul de Fizica Atomica (IFA) din Bucuresti - Magurele, iar peste cinci ani a primit un nou brevet. Inginerul a reusit sa puna pe picioare un nou "copil": instalatia de laborator pentru masuratori de radio-activitate, folosit de IFA pentru productia de contori Geiger-Muller. Atunci a fost nominalizat pentru prima oara la Premiul de Stat. Nu a primit insa nici un ban. Doar felicitari.

"Monstrul" numarul 1: calculatorul electronic numeric

Anul 1955 a insemnat pentru Victor Toma inceputul unei cariere de succes de jumatate de secol. In acel an a avut doua mari realizari. In primul rand, Toma a inventat dispozitivul de pornire-oprire pentru cronometre electronice, inovatie folosita in productie la Electroaparataj si in pirotehnie la uzinele Mija si Zarnesti. Acest al treilea brevet nu a mai insemnat doar strangeri de mana din partea oficialilor, ci si un premiu de 25.000 de lei din partea Academiei Romane.

Dupa patru ani de cercetari si munca de Sisif, Victor Toma a reusit sa intre in istorie: a adus pe lume primul calculator electronic numeric din tarile socialiste din Europa, mai putin URSS. Numit CIFA-1, computerul avea cateva sute de kilograme, arata ca trei sifoniere sudate si le dadea emotii comunistilor cu cele 1.500 de tuburi electronice. "Monstrul" a fost prezentat la Dresda, apoi in 1957 a fost pus in functiune. Au ramas cateva fotografii din toata maretia tehnica. si acestea sunt atat de vechi incat crezi ca o sa-ti dispara imaginea ca intr-un truc magic.

Mormanul de fier nu a fost postat intr-un muzeu sau macar pastrat intr-un depozit, ci a fost aruncat la gunoi pur si simplu. Minunea i-a impresionat pe comunisti, iar fostul presedinte al Consiliului de Ministri, Gheorghe Gheorghiu Dej, l-a felicitat personal. Mai mult, Prezidiul Marii Adunari Nationale i-a acordat lui Toma Ordinul Muncii, brevet datat 1957, cu mentiunea: "cu ocazia celei de-a zecea aniversari a proclamarii Republicii Populare Romane". Nicolae Ceausescu, presedintele Republicii Socialiste Romania, nu l-a uitat, ci i-a inmanat medalii si alte premii. Inginerul basarabean nu s-a lasat pe tanjala, ci a continuat sa-si vada de cercetare si a adus "fratiori" pentru primul computer: CIFA-2 si CIFA-3. Ultima lucrare a dotat Centrul de Calcul al Universitatii din Bucuresti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.