Social 12 Iulie 2007 15:25
Un roman din cinci este nemultumit de prezent, dar crede ca in cinci ani va fi mai bine. Astfel, potrivit ultimului Eurobarometru, romanii sunt cei mai optimisti dintre europeni in aceasta privinta.

La polul opus se situeaza sudezii si danezii. Numai 1% dintre locuitorii acestor tari care sunt nemultumiti de viata din prezent cred ca ea va fi mai buna peste cinci ani, informeaza NewsIn.

In privinta vietii proprii in urmatorul an, romanii sunt, de asemenea, printre cei mai optimisti europeni. Astfel, o proportie de 43% dintre romani sunt optimisti in legatura cu viata proprie in urmatorul an, in timp ce media europeana este de 35%. Cei mai optimisti sunt letonii (48%), irlandezii si suedezii (cate 47%), in timp ce la polul opus se situeaza locuitorii a doua tari vecine Romaniei - bulgarii (22%) si ungurii (20%).

Nu mai putin de 57% dintre romani sunt optimisti in legatura cu viata lor proprie in urmatorii cinci ani, fata de 42% media europeana din statele membre care au aderat in 2004 si 43% media din UE15 (cele 15 state membre UE, inainte de extinderea din 2004). Totusi, cei mai optimisti in legatura cu viata proprie pentru urmatorii cinci ani sunt estonii (61%), in timp ce pragul minim de optimisti este atins in Ungaria (29%).

Dintre europeni, pe unguri ii caracterizeaza cel mai bine pesimismul atunci cand este vorba despre viata lor in urmatorii cinci ani. Dintre ei, 35% cred ca viata lor nu va fi mai buna nici peste cinci ani si in aceasta privinta sunt cel mai pesimist dintre popoarele europene. In schimb, numai 8% dintre romani sunt pesimisti in legatura cu viata lor proprie peste cinci ani, situandu-se la mijlocul mediei statelor UE care au aderat in 2004 (16%) si ceva mai aproape de media europenilor din UE15, de 13%.

Mai mult de jumatate dintre romani (53%) se declara multumiti de viata in general (o crestere cu cinci procente fata de precedentul eurobarometru, din toamna, cand Romania nu era membra UE), o proportie care ii face totusi mai pesimisti comparativ cu ceilalti europeni. Media celor multumiti de viata in statele care au aderat la UE in 2004 este de 74% (in crestere cu 2%), in timp ce in UE15 proportia celor multumiti de viata in general este de 84% (scadere cu un procent fata de eurobarometrul precedent). Aproape toti danezii si suedezii (97%, respectiv 96%) se declara multumiti de viata, in timp ce bulgarii sunt cel mai putin multumiti de viata (36%) din intreaga Uniune Europeana.

Nemultumirea romanilor rezulta probabil din faptul ca ei considera situatia economica actuala cea mai grava problema a tarii. Nu mai putin de 44% dintre cei chestionati vad astfel situatia, in timp ce pentru 50% dintre irlandezi cea mai importanta problema a tarii este sanatatea, iar letonii - 63% dintre ei - sunt preocupati de preturi si inflatie. Doar 27% dintre romani vad in sanatate cea mai importanta problema a tarii si tot 27% considera ca preturile si inflatia sunt teme de ingrijorare.

Eurobarometrul standard 67 a fost realizat in primavara anului 2007, in perioada 10 aprilie-8 mai, pe un esantion de 1.019 persoane, cu o marja de eroare de plus/minus 3,1%. Este primul studiu in care Romania apare ca stat membru al UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.