Consilierul pe probleme de sanatate, fost manager de spital in Germania, a vizitat in aprilie si mai sectiile de pneumologie si medicina interna pentru bolnavii psihici din cadrul unui spital din Barlad. Unitatile medicale se aflau in afara orasului, la mai bine de o ora de mers cu masina distanta.

Intr-un singur salon mic erau inghesuiti peste 20 de pacienti. Paturile erau lipite unul de celalalt. Conditiile de igiena de la toalete lasau de dorit. Pentru 75 de pacienti exista o singura cada de baie, relateaza consilierul german. Intr-una din unitatile spitalicesti, trei saloane erau incalzite cu o singura soba cu lemne, iar mancarea era gatita pe plita. Paturile, de fapt niste grilaje, nu aveau saltea. Cele mai multe erau prevazute cu saci umpluti cu paie.

Pentru ca mai mereu in saloane era frig, pacientii erau nevoiti sa doarma cu caciuli pe cap, pulovere groase si pantaloni de lana. Uimitor, povesteste consilierul german, era faptul ca pacientii pareau multumiti de conditiile de spitalizare. Aceasta deoarece foarte multi romani nu au zilnic pe masa o supa calda sau o paine, concluzioneaza germanul.