Social 12 Iulie 2007 12:09

33.000 de romani mor anual din cauza unor boli agravate de fumat, arata un studiu realizat de una dintre companiile farmaceutice din Romania. Raportul mai mentioneaza ca cei care au acest viciu traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decat cei care nu au pus niciodata tigara in gura.

Peste 30% din adultii din Romania obisnuiesc sa fumeze. 44% dintre ei sunt barbati si 17,5% sunt femei. Jumatate dintre fumatori au pus prima data mana pe tigara inainte de a implini 20 de ani si alti 33% au dobandit viciul intre 20 si 25 de ani. Majoritatea persoanelor care mor din cauza substantelor nocive din tutun au varste cuprinse intre 35 si 69 de ani.

Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare, cancerul si afectiunile aparatului respirator. In fiecare an, medicii inregistreaza aproximativ 8.500 de noi cazuri de cancer pulmonar, iar 85% dintre acestea au drept cauza fumatul.

In Europa, aproximativ 1,2 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor provocate de acest viciu. Specialistii estimeaza ca in 2030 numarul de decese din cauza bolilor generate de fumat va fi de peste 10 milioane. Pentru a reduce numarul persoanelor dependente de nicotina, autoritatile din Romania au luat decizia de a interzice fumatul in institutiile publice. De altfel, in urmatorii ani este posibil ca nimeni sa nu-si mai poata aprinde o tigara in spatiile inchise.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.