Social 12 Iulie 2007 12:04
Autoritatile din Romania sunt si ele in alerta dupa o atentionare venita din Spania referitoare la pericolul produselor contrafacute. Peste 90% din marfurile falsificate care intra pe piata autohtona provin din China

Alerta in tarile Uniunii Europene! Cele 27 de state membre au primit avertismente in legatura cu detectarea unor substante toxice in tuburile de pasta de dinti provenite din China. Spania a trimis Romaniei o atentionare, dupa ce pe teritoriul acestei tari au fost descoperite zeci de mii de tuburi de pasta de dinti, purtand marca Spearmint sau Colgate, despre care se banuieste ca ar contine o substanta foarte toxica pentru organismul uman.

Incaltaminte si cosmetice contrafacute, in valoare de 1.300.000 de euro, au fost descoperite, recent, in portul Constanta. Vamesii, politistii de frontiera si cei de la Politia Transporturi au gasit in doua containere sosite din China cu destinatia Ucraina 14.520 perechi de pantofi sport, purtand insemnele firmelor VEER si ADIDAS, si 71.200 de produse cosmetice cu semnatura firmelor L'Oreal si Maybelline. Politistii spun ca urmau sa fie comercializate pe piata la pretul produselor originale. Valoarea marfurilor s-ar fi ridicat la circa 4.350.000 de lei.

Avertismente in toate cele 27 de state membre UE

Gabriel Turcu, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor, ne-a declarat ca peste 90% din produsele contrafacute care intra in Romania sunt din China. Dupa isteria provocata in SUA de pasta de dinti chinezeasca, continand o substanta otravitoare (dietilenglicolul, folosit in general ca dizolvant si anticongelant), a venit randul Europei sa intre in alerta.

Comisia Europeana a emis, vineri, un avertisment catre toate cele 27 de state membre ale forului comunitar in legatura cu detectarea unor substante toxice in tuburile de pasta de dinti, provenite din China. Comisia Europeana s-a sesizat zilele trecute dupa ce, in Spania, au fost descoperite zeci de mii de tuburi cu pasta de dinti purtand marca Spearmint sau Colgate si despre care se presupune ca ar contine aceleasi substante otravitoare. Dietilenglicolul a fost utilizat de unii fabricanti chinezi in locul glicerinei. Daca este ingerat, poate provoca stari de voma, ameteli, probleme ale rinichilor si ficatului.

In doze de peste 0,014 miligrame poate fi letal, spun specialistii. Primele cazuri de acest gen au fost sesizate cu peste o luna in urma in Panama si in Republica Dominicana, iar in iunie in SUA. Pasta de dinti contaminata a fost descoperita pe trei continente. Helen Kearns, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, spune ca este o problema la nivel global foarte serioasa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.