Social 11 Iulie 2007 00:49
Una dintre cele mai mari companii farmaceutice mondiale pare sa fi dat lovitura pe piata cu un medicament care ar putea sa vindece alcoolismul si fumatul. Initial, medicamentul Champix fusese lansat ca un tratament extrem de eficace impotriva fumatului.

Un medicament "minune" antifumat, Champix, care imita efectele nicotinei si e de doua ori mai eficace decat tratamentele impotriva fumatului existente in prezent, ar putea combate cu succes si alcoolismul, potrivit unei echipe de cercetatori americani.

Produsul Champix (tartrat de vareniclina), descoperit si dezvoltat de compania Pfizer, este conceput special pentru cei care vor sa renunte la fumat. Tratamentul a fost aprobat pentru comercializare in SUA si Europa din 2006, iar in iunie si in Romania.

Champix e un medicament care nu contine nicotina. El influenteaza receptorii de nicotina, reducand senzatia de satisfactie pe care oamenii o obtin in timpul fumarii unei tigari, eliminand pofta si alte simptome ale sevrajului.

Descoperirea celei de a doua proprietati a medicamentului a fost facuta intamplator de o echipa de cercetatori de la Universitatea din San Francisco, care a dorit sa afle, tinand cont ca de obicei alcoolul e insotit de tutun, daca medicamentul poate actiona si impotriva alcoolismului.

Cercetatorii au testat efectul substantei asupra cobailor din laborator care au consumat cantitati uriase de alcool o perioada de cinci luni. in urma unei administrari constante a medicamentului, cobaii s-au aratat, treptat, mai putin interesati de alcool. Rezultatele studiului par a indica faptul ca medicamentul contribuie la reducerea placerii obtinute prin consumul de alcool. in plus, dupa fiecare noua administrare, cobaii consumau mai putin alcool decat inainte.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.