Romanii, noua tinta a presei spaniole

Exist in prezent circa 50 de publicaii consacrate imigranilor din Spania, specificul aceste piee constand, in majoritate, in apariia unor publicaii gratuite.

Imigranii “nu cumpr ziare precum El Mundo sau El Pais deoarece acestea cost iar ei citesc ceea ce le cade in man la intrarea in metrou”, mai precis publicaii gratuite, a declarat diretcorul cotidianului El Nuevo Ciudadano, o publicaie consacrat imigranilor.

Cotidianul de 20 de pagini a fost lansat la inceputul lunii iunie i este distribuit in sepcial la Madrid la intrarea la staiile de metrou din zonele locuite preponderent de imigrani.

El Nuevo Ciudadano are un tiraj de 40.000 de exemplare i este in acest moment singurul cotidian dedicat imigranilor din Spania, in timp ce restul publicaiilor sunt sptmanale, lunare sau bilunare, subliniaz directorul Omar Macedo.

“Consacrm majoritatea informaiilor comunitilor majoritare din Spania: marocane, roman, i binenineles latino-americanii”, explic Macedo.

Din cei 4,483 milioane de imigrani care locuiai in Spania la 1 ianuarie 2007, 576.344 sunt marocani (12,86 la sut), urmai de romani, 524.995 (11,71 procente) i de populaia latino-american care reprezint 34,18 la sut din numrul total de strini.

El Nuevo Ciudadano este publicat in limba spaniol cu imagini din toate publicaiile consacrate latino-americanilor, incepand cu cea lunar Ocio Latino, fondat in urm cu 12 ani.

Ocio Latino a fost la inceput o revist pentru care imigranii trebuiau s plteasc, dar concurena tot mai puternic de pe piaa publicaiilor gratuite au obligat-o s se alture curentului.

Acelai lucru poatr fi spus i despre principala publicaie pentru comunitatea romanilor, Noi in Spania. Acest sptmanal publicat in limba roman, cu un tiraj de 20.000 de exemplare, putea fi achziionat contra cost cand a fost lansat in noiembrie 2005.