Social 11 Iulie 2007 00:14
Automobilele viitorului vor comunica intre ele in trafic, isi vor anunta stapinul cind trebuie sa ridice piciorul de pe acceleratie si vor descrie cu precizie starea drumului care urmeaza a fi parcurs.
Pare rupt dintr-un film SF, insa scenariul descris este pe cale sa devina realitate cu ajutorul consortiului european al producatorilor de masini, Car2Car, sprijinit de companiile Audi, BMW, DaimlerChrysler, Fiat, Renault, Volkswagen si de citeva universitati. Impreuna, acestia pun la cale dezvoltarea unui sistem de comunicare wireless similar Wi-Fi. Proiectul se bazeaza pe un ansamblu de trei tehnologii combinate: GPS, un sistem wireless de colectare a datelor si un computer care interpreteaza informatiile primite. Dotat cu acest sistem, autovehiculul se va preface intr-unul mult mai sigur, informeaza BBC.

GPS-ul localizeaza pozitia masinii, in timp ce computerul de bord monitorizeaza informatii precum viteza de deplasare, sensul de mers, starea drumului, daca stergatoarele sint sau nu pornite ori daca pedala de frina este calcata. Simultan, un sistem wireless transmite si primeste date de la autovehiculele aflate in apropiere, creind astfel o retea ad-hoc. Cu toate datele colectate de la automobilele care ruleaza intr-o anumita zona, computerul de bord construieste un peisaj fidel al conditiilor de circulatie. Astfel, masini care calatoresc in directii opuse pot oferi informatii despre traficul din regiuni diferite. In plus, cind se apropie de locul unui accident, soferul primeste avertismente audio si este sfatuit sa reduca viteza, daca sistemul detecteaza pericol de coliziune.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.