Social 10 Iulie 2007 01:06
In cadrul procesului incheierii si derularii unui contract privind o locuinta noua pot fi distinse mai multe etape, care sunt comune mai multora dintre tipurile de contracte utilizate (antecontract, contract de vanzare-cumparare a unui bun viitor, respectiv contract de construire). Intr-o piata a noilor locuinte in plina expansiune si in conditiile in care aproape in fiecare saptamana este anuntat cate un nou proiect rezidential, apar o multime de probleme juridice.

Riscuri legate de solvabilitate

Despre riscurile legate de solventa si solvabilitatea dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale au fost scrise multe randuri. Tot astfel, despre pozitia nu tocmai avantajoasa a clientilor, avand in vedere raportul usor distorsionat dintre cerere si oferta. Indiferent cat de tentanta ar fi oportunitatea, este recomandabil pentru cumparator sa intreprinda o analiza minima a dreptului de proprietate sau de folosinta a dezvoltatorului asupra terenului pe care urmeaza a fi ridicat proiectul, respectiv a istoricului acestui drept. Avand in vedere ca in Romania dreptul de proprietate se transmite (impreuna cu eventualele vicii sau limitari) de la un proprietar la urmatorul (respectiv nu se transmite daca a fost incalcata vreuna din multele cerinte de forma din dreptul romanesc a caror incalcare este sanctionata cu nulitatea absoluta), de multe ori un titlu de proprietate si un extras de carte funciara nu sunt suficiente, fiind recomandabila o verificare cat mai amanuntita a acestui istoric. Evident ca pozitiile de negociere pot face dificil un asemenea demers, punct la care clientul trebuie sa decida daca eventuala oportunitate a achizitionarii respectivei locuinte justifica asumarea unui anumit risc legat de sau derivand din istoricul dreptului de proprietate asupra terenului.

Suprafata construita sau utila

Un alt element aleatoriu al unei investitii intr-o locuinta dintr-un complex rezidential il poate constitui obtinerea autorizatiei de construire aferente. Practica a demonstrat ca pretul unei locuinte creste semnificativ odata cu obtinerea de catre dezvoltator a autorizatiei de construire pentru proiectul in cauza. De aceea, achizitionarea imobilului in faza de proiect, desi tentanta din punctul de vedere al pretului, poate include totusi o serie de riscuri, inclusiv in ceea ce priveste obiectul si pretul contractului. Este evident ca, pana la obtinerea autorizatiei de construire, este destul de dificil ca dezvoltatorul sa poata garanta o anumita suprafata construita sau utila a unei locuinte, aspect care poate influenta obiectul contractului, precum si pretul acestuia, avand in vedere ca de multe ori acest pret este calculat la metru patrat util sau mai curand construit.

Continutul contractului

Este recomandabil ca obiectul contractului sa fie determinat cat mai clar (suprafata, localizare, dimensiuni, calitatea finisajelor, determinarea in comun de catre dezvoltator si client a finisajelor etc.), prin trimitere la eventualele autorizatii, schite, planuri, dupa caz.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.